Cine profită de pe urma crizei din Ucraina

Petrolul şi aurul au crescut miercuri, după ce NATO şi Statele Unite au declarat că Rusia îşi sporeşte numărul de trupe în apropierea Ucrainei, iar publicarea minutelor de la şedinţa de luna trecută a Rezervei Federale a ajutat la revenirea acţiunilor pe Wall Street, relatează Reuters.

3001 afișări
Imaginea articolului Cine profită de pe urma crizei din Ucraina

Cine profită de pe urma crizei din Ucraina

Datele privind vânzările cu amănuntul din SUA, mai puternice decât estimările, şi datele privind inflaţia din Canada şi Marea Britanie au contribuit la perspectivele de înăsprire a politicii monetare la nivel mondial, însă tensiunile geopolitice au ţinut pieţele în mare parte concentrate pe impasul din Ucraina.

NATO a pus sub semnul întrebării dorinţa declarată a Moscovei de a negocia o soluţie la criză, una dintre cele mai profunde din ultimele decenii în relaţiile dintre Est şi Vest, şi a acuzat Rusia că şi-a intensificat consolidarea militară masivă în jurul Ucrainei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a susţinut această evaluare, o perspectivă care a ridicat preţul aurului, un refugiu sigur, şi a stimulat ţiţeiul împreună cu activele conexe, deoarece oferta ar fi şi mai mult limitată de o invazie.

Contractele futures pentru ţiţeiul american au crescut cu 1,59 dolari, stabilindu-se la 93,66 dolari pe baril, în timp ce Brent a crescut cu 1,53 dolari, la 94,81 dolari.

Creşterile puternice înregistrate mai devreme pe pieţele de acţiuni din Asia, în urma veştii de marţi că Rusia îşi retrage o parte din trupe, s-au estompat în sesiunea europeană, indicele pan-european STOXX 600 cedând unele câştiguri timpurii pentru a închide abia cu 0,04% mai sus.

Acţiunile de pe Wall Street şi-au revenit

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a fost plat, S&P 500 a câştigat 0,27%, iar Nasdaq Composite a adăugat 0,1%. Toate cele 11 sectoare ale S&P la începutul şedinţei au fost în creştere, cu excepţia indicelui energetic, dar acţiunile au redus pierderile după publicarea minutelor Fed.

Indicatorul MSCI al acţiunilor din întreaga lume şi-a inversat cursul, pentru a înregistra un câştig de 0,52%.

Vânzările cu amănuntul din SUA şi-au revenit puternic în ianuarie, pe fondul unei creşteri a achiziţiilor de autovehicule şi de alte bunuri, dar preţurile mai mari ar putea atenua impactul asupra creşterii economice în acest trimestru.

Datele au arătat că vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,8% luna trecută, aproape dublu faţă de prognoza economiştilor, de 2,0%.

Rubla rusească a câştigat 0,71%, ajungând la 75,19 pentru un dolar, deoarece temerile privind o acţiune militară imediată s-au diminuat, pentru moment.

Aurul spot, care marţi a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2021, la aproximativ 1.879 dolari pe uncie, a adăugat 0,9%, la 1.869,56 dolari. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,8%, la 1.871,50 dolari.

Inflaţia a fost în continuare o preocupare a pieţei, în condiţiile în care datele din Marea Britanie au arătat că preţurile de consum au crescut în cel mai rapid ritm anual din ultimii aproape 30 de ani, ceea ce a întărit şansele ca Banca Angliei să majoreze ratele pentru a treia şedinţă la rând.

Rata anuală a inflaţiei din Canada a accelerat din nou în ianuarie pentru a atinge un nou maxim al ultimilor 30 de ani, la 5,1%, consolidând argumentele pentru o serie constantă de creşteri ale ratei dobânzii.

Euro a crescut cu 0,29%, la 1,1389 dolari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici