Cioloş: Cel mai probabil, Comisia Europeană va anunţa o posibilă întrerupere a plăţilor în programul POSDRU

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, vineri, că, cel mai probabil, Comisia Europeană va anunţa în curând o posibilă întrerupere a plăţilor în cadrul programului POSDRU.

1737 afişări
Imaginea articolului Cioloş: Cel mai probabil, Comisia Europeană va anunţa o posibilă întrerupere a plăţilor în programul POSDRU

Dacian Cioloş(Imagine:Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Este vorba despre nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din România, despre care a fost informată şi România. CE evaluează în momentul de faţă impactul acestor nereguli constatate şi este foarte probabil o decizie de întrerupere - subliniez, nu suspendare - întrerupere a plăţilor", a spus Cioloş.

El a adăugat că "este vorba despre o relaţie bugetară financiară între Autoritatea de Management şi CE şi această eventuală decizie nu va avea niciun impact asupra plăţilor care trebuie să se facă beneficiarilor proiectelor".

"Această eventuală decizie nu va avea niciun impact asupra rambursărilor care trebuie să se facă beneficiarilor proiectelor. E vorba doar despre o eventuală măsură de precauţie pe care Comisia ar putea să o ia până când autoritatea de management a acestui program va lua măsurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din România", a subliniat Cioloş.

Cioloş a mai spus că "în zilele următoare CE o să informeze cu siguranţă autorităţile române asupra unei eventuale decizii în acest sens".

Întrebat ulterior cum ar putea CE să întrerupă plăţile iar beneficiarii să nu fie afectaţi în ceea ce priveşte plăţile, Cioloş a spus: "Este probabilă o întrerupere a rambursărilor CE către autorităţile române, a cererilor de plată trimise de Guvernul României la Comisia Europeană".

"E vorba despre o relaţie financiară între Comisie şi Guvernul României şi nu afectează posibilitatea ca Autoritatea de Management să continue să ramburseze cererile de plată către beneficiari. Procedura este că beneficiarul unui program efectuează plata, îşi derulează programul, vine cu cererea de plată la autoritatea de plată a programului respectiv, autoritatea îi face plata, după care cere rambursarea Comisiei Europene. Şi doar pe această din urmă bucată a lanţului pot să fie incidenţe", a spus Cioloş.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că, pe durata eventualei întreruperi, plăţile se vor face către beneficiari de la bugetul de stat, Cioloş a spus că este treaba autorităţilor române să dea un răspuns.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că există riscul de suspendare a unui program operaţional, motivul fiind nerespectarea îndrumărilor conţinute într-un raport al Autorităţii de Audit.

"Există un program unde riscul de suspendare este prezent", a declarat Leonard Orban, fără a menţiona despre ce program operaţional este vorba.

Motivul este legat, potrivit lui Orban, de nerespectarea recomandărilor făcute de Autoritatea de Audit. "Exista un raport de audit al Autorităţii de Audit ale cărui recomandări nu au fost respectate", a explicat el.

"Situaţia s-ar putea remedia până la începutul lunii martie. Suntem încrezători că lucrurile se vor remedia", a adăugat ministrul.

El a mai precizat că, în cazul în care s-ar suspenda plăţile, ar fi vorba despre "sume mari, dar nu colosal de mari".

Premierul Mihai - Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii, iar aceasta a demisionat joi, informează Ministerul Muncii.

"Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Programele Operaţionale (PO) sunt documente strategice aprobate de către Comisia Europeană care cuprind setul de priorităţi multianuale care pot fi cofinanţate din instrumentele structurale, din fonduri ale Bancii Europene de Investiţii precum şi din alte fonduri. În cazul României există Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative; Programul Operaţional pentru Asistenţă Tehnică; Programul Operaţional Regional; Programul Operaţional Sectorial Transport; Programul Operaţional Sectorial Mediu; Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane; Programul Operaţional Sectorial pentru creşterea competivităţii economice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici