Cipru vrea să acorde cetăţenie străinilor care au pierdut peste 3 milioane de euro în băncile locale

Străinii care au pierdut peste 3 milioane de euro în restructurarea băncilor din Cipru, impusă în acordul cu zona euro, vor putea primi paşapoarte cipriote, parte a eforturilor guvernului de a determina investitorii să nu părăsească insula, a declarat preşedintele ţării, Nicos Anastasiades.

599 afișări
Imaginea articolului Cipru vrea să acorde cetăţenie străinilor care au pierdut peste 3 milioane de euro în băncile locale

Nicos Anastasiades (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Investitorii nerezidenţi care au deţinut depozite înaintea acordului de împrumut şi au pierdut cel puţin 3 milioane de euro vor fi eligibili să aplice pentru cetăţenie cipriotă. Considerăm că o serie de măsuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, să reducă într-o oarecare măsură din pagubele îndurate de comunitatea oamenilor de afaceri ruşi", a declarat Anastasiades, într-o conferinţă la Limassol a investitorilor ruşi. 

Măsura, care vizează în principal cetăţeni ruşi, va fi aprobată într-o şedinţă a guvernului programată să se desfăşoare pe parcursul a două zile, luni şi marţi.

"Deciziile vor fi implementate rapid", a spus preşedintele.

Statele zonei euro şi FMI vor împrumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, însă fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii. 

Sumele preluate în vederea salvării Bank of Cyprus vor fi convertite automat în acţiuni cu drept de vot şi dividende la bancă, la un preţ încă necunoscut.

Ruşii au miliarde de euro în băncile din Cipru, estimările variind între 5 miliarde de euro şi 31 miliarde de euro, notează AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici