CNP ar putea revizui în urcare estimarea privind creşterea economică

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) ar putea revizui în urcare, în toamna acestui an, cu un punct procentual estimarea privind creşterea economică din 2008, de la 6,5% la 7,5%, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Ion Ghizdeanu.

19 afișări
Imaginea articolului CNP ar putea revizui în urcare estimarea privind creşterea economică

CNP ar putea revizui în urcare estimarea privind creşterea economică (Imagine: Mediafax Foto)

"Din sondajele de până acum, nu sunt semnale că în trimestrul II va încetini creşterea economică, deci vom avea undeva la 7,5-8%. Totuşi, în a doua parte a anului trecut am avut parte de o accelerare a economiei, iar prin efectul de bază în semestrul II din 2008 avansul relativ al PIB ar putea să fie uşor mai jos", a spus Ghizdeanu.

Preşedintele CNP a afirmat însă că un nivel de 7% este "cu siguranţă" o estimare mică.

"Vom avea o diferenţă faţă de prognoza anterioară de cel puţin un punct procentual", a adăugat Ghizdeanu.

El a arătat că în primul trimestru s-a observat o îmbunătăţire a ratei investiţiilor, care a depăşit 24%, nivel foarte ridicat pentru acest interval al anului.

Oficialul CNP spune că rata investiţiilor va depăşi 33% la finele anului, pe fondul unei revigorări a investiţiilor în sectorul industrial.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare creştere înregistrată într-un prim trimestru după 1990.

Creşterea economică a României în trimestrul al doilea va ajunge la un nivel apropiat de 8%, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici