Comisia de buget a Camerei respinge cererea de reexaminare a legii de reducere a CAS

Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator, legea urmând să fie dezbătută în şedinţa luni a plenului, la care va participa şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

248 afișări
Imaginea articolului Comisia de buget a Camerei respinge cererea de reexaminare a legii de reducere a CAS

Comisia de buget a Camerei respinge cererea de reexaminare a legii de reducere a CAS (Imagine: Shutterstock)

Membrii comisiei au respins cererea de reexaminare cu 19 voturi ”pentru” şi o abţinere, a deputatului PDL Andreea Paul.

Andreea Paul a precizat că această cerere de reexaminare este justificată pentru că sursele de finanţare a golului bugetar produs de reducerea CAS cu 5% nu sunt vizibile. ”Sunt o susţinătoare a reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar cererea de reexaminare este justificată pentru că este un gol bugetar care nu se ştie cum va fi acoperit”, a afirmat Paul.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a arătat însă că PDL va vota această măsură fiscală, pentru că mediul de afaceri este sufocat de impozite şi taxe. El a criticat Guvernul Ponta pe motiv că a tăiat banii de investiţii şi a cerut Executivului să vină cu măsuri compensatorii. ”PDL a avut modelul de a scoate ţara din criză, PSD are modelul de a aduce ţara în criză”, a spus Ialomiţianu.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu, preşedintele comisiei, a spus că PNL este pentru respingerea cererii de reexaminare a legii de reducere a CAS şi a arătat că nu este de acord ”cu viziunea contabilă a lui Traian Băsescu”, care nu se gândeşte că o relaxare fiscală înseamnă cu adevărat creştere economică.

”PNL fără tăgadă va vota pentru respingerea cererii de reexaminare şi pentru menţinerea formei legii adoptată în Camera Deputaţilor, cu menţiunea că această lege o vom găsi în prevederile bugetare din 2015”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PSD Ana Birchall a afirmat că este evidentă nevoia aplicării acestei măsuri de reducere a CAS şi că singurul care nu o susţine este Traian Băsescu. Ea a spus că modelul economic promovat de Traian Băsescu şi de PDL este pe tăieri, iar modelul economic promovat de PSD este de relaxare fiscală. ”Reducerea CAS este o măsură necesară şi cerută de mediul privat”, a adăugat Birchall.

La şedinţa comisiei nu a participat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ea fiind înlocuită de un secretar de stat, care a susţinut că, pentru acest an, măsura nu generează probleme şi se încadrează în deficitul bugetar.

Preşedintele comisiei, Eugen Nicolăescu a precizat, după votul deputaţilor de respingere a cererii de reexaminare a legii de reducere a CAS, că legea va intra în dezbaterea plenului în şedinţa de luni şi că ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat că va participa la plen.

Camera Deputaţilor este forul decizional.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii "din punct de vedere al oportunităţii”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici