Comisia de buget: Impozit forfetar desfiinţat, TVA de 5% pentru alimente şi construcţia de locuinţe

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au modificat miercuri prevederile Codului Fiscal, adoptând o serie de amendamente PNL şi PSD, potrivit cărora se desfiinţează impozitul forfetar, iar cota TVA se reduce la 5% pentru alimente şi cereale, dar şi pentru construcţia de locuinţe.

214 afişări
Imaginea articolului Comisia de buget: Impozit forfetar desfiinţat, TVA de 5% pentru alimente şi construcţia de locuinţe

Comisia de buget: Impozit forfetar desfiinţat, TVA de 5% pentru alimente şi construcţia de locuinţe (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a discutat opropunere legislativă de modificare a CoduluiFiscal iniţiată de un grup de parlamentari PSD, PC şiPNL.

Deputaţii prezenţi la şedinţă au adoptat, cu majoritate devoturi, un amendament al PNL privind eliminarea impozituluiforfetar, prevăzut la articolul 18 din Codul Fiscal.

Un alt amendament al PNL acceptat vizează modificareaarticolului 140 din actul normativ, în sensul stabiliriiTVA de 5% pentru livrarea de locuinţe noi,inclusiv terenurile pe care vor fi construite locuinţele.

"Au fost adoptate în Comisie amendamentele liberale la CodulFiscal, prin care se desfiinţează impozitul minim, aşa-numitul«impozit forfetar» şi se reduce TVA în domeniul construcţiilor la5%", a declarat, pentru MEDIAFAX, Daniel Chiţoiu, vicepreşedinteleComisiei.

"În afară de amendamentele PNL, a mai fost adoptat un amendamentpropus de PSD de reducere la 5% a cotei TVA la produselealimentare, modificarea fiind făcută la acelaşi articol lacare am făcut noi amendamentul cu construcţia de locuinţe, pe lângăprevederea cu livrarea de locuinţe noi", a mai spus liberalul.

Astfel, deputaţii au adoptat introducerea unui alineat nou laarticolul 140, care prevede "o cotă redusă la 5%", care se aplică"asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carneproaspătă, lapte de consum, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentrulivrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv aterenului pe care sunt construite, şi construcţia de locuinţenoi".

Amendamentul a fost votat cu 18 voturi "pentru" şi şase"împotrivă".

Liberalii şi-au exprimat ulterior speranţa, potrivit unuicomunicat remis MEDIAFAX, că "votul Comisiei de buget-finanţe va ficonfirmat şi de plenul Camerei Deputaţilor, la începutul viitoareisesiuni parlamentare, astfel încât oamenii care produc plusvaloareîn România să poată beneficia, cât mai repede, de acestemăsuri".

La şedinţa comisiei din partea puterii au participat doar patrudeputaţi. Aceştia s-au retras în final de la lucrări, şedinţa fiindsuspendată din lipsă de cvorum.

Potrivit preşedintelui comisiei, Viorel Şetefan (PSD),discuţiile asupra modificării Codului Fiscal vor fi reluateîn toamnă, fără a se reveni asupra amendamenteloradoptate.

Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui proiect delege.

O decizie finală privind modificarea Codului Fiscal în sensulamendamentelor propuse de PNL şi PSD va fi luată de plenul CamereiDeputaţilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici