Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGas

Comisia Europeană a aprobat, luni, preluarea Rompetrol de către KazMunaiGas, din Kazahstan, după ce a constat că operaţiunile din Europa ale celor două companii sunt complementare şi nu vor apărea probleme legate de concurenţă în urma tranzacţiei.

2 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGas

Comisia Europeană a aprobat preluarea Rompetrol de către KazMunaiGas

La sfârşitul lunii august, firma Rompetrol Holding, din Elveţia, controlată de omul de afaceri român Dinu Patriciu, a încheiat un acord pentru vânzarea către compania de stat KazMunaiGas a unei participaţii de 75% din acţiunile The Rompetrol Group, înregistrat în Olanda.

Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel că valoarea participaţiei preluate de KazMunaiGaz, ajustată în funcţie de valoarea datoriilor, se ridică la 2,7 miliarde de dolari.

"Activităţile celor două părţi în Europa sunt complementare. KazMunaiGas nu vinde petrol şi produse petroliere rafinate în UE, în timp ce Rompetrol comercializează produse rafinate dar nu produce ţiţei sau gaze naturale", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Tranzacţia propusă nu va ridica probleme legată de concurenţă, pe verticală, întrucât cota deţinută de KazMunaiGas pe piaţa producţiei de ţiţei este scăzută, potrivit CE.

'În plus, cota Rompetrol pe piaţa produselor rafinate este redusă, cu excepţia celei din România, în cazul vânzărilor en-gros de motorină şi gaz petrolier lichefiat. Pe aceste pieţe, compania se confruntă cu concurenţa intensă din partea altor furnizori", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici