Comisia Europeană constată nerespectarea obligaţiei afişării a performanţei energetice a clădirilor

Comisia Europeană a decis să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României, întrucât nu a prezentat rapoarte privind atingerea nivelurilor optime ale cerinţelor minime de performanţă energetică a clădirilor şi a elementelor acestora.

124 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană constată nerespectarea obligaţiei afişării a performanţei energetice a clădirilor

Comisia Europeană constată nerespectarea obligaţiei afişării a performanţei energetice a clădirilor

O procedură asemănătoare a fost deschisă şi împotriva Croaţiei.

În plus, Comisia Europeană a decis să trimită Cehia şi Slovenia în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor.

În temeiul acestei directive, statele membre trebuie să stabilească şi să aplice cerinţe minime de performanţă energetică pentru toate clădirile, să asigure certificarea performanţei energetice a clădirilor şi să solicite inspecţia periodică a sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat. De asemenea, directiva impune statelor membre să se asigure că, până în 2021, toate clădirile noi vor fi clădiri aşa-numite „cu consum de energie aproape zero”. Directiva impune, de asemenea, statelor membre să se asigure că în anumite clădiri vizitate frecvent de public sunt afişate certificate de performanţă energetică. Această normă ar trebui să sensibilizeze publicul cu privire la importanţa consumului eficient de energie şi să ofere stimulente pentru renovări. Comisia a atras atenţia autorităţilor naţionale asupra transpunerii incorecte a acestei cerinţe în 2015 şi a trimis scrisori oficiale ambelor state membre în cursul anilor 2017 şi 2018. Cu toate acestea, până în prezent, legislaţia statelor membre cu privire la acest aspect nu a fost adusă în conformitate cu directiva. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi textul integral al comunicatului de presă.

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici