Comisia Europeană: România trebuie să creeze o piaţă de tranzacţionare a gazelor şi să asigure exportul acestora

CE recomandă Guvernului să creeze, în colaborare cu Consiliul Concurenţei, o piaţă de tranzacţionare a gazelor naturale, asemănătoare pieţei de energie OPCOM, şi să elimine toate barierele fizice care împiedică exportul gazelor, acestea fiind condiţii "cruciale" pentru liberalizarea preţurilor.

352 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: România trebuie să creeze o piaţă de tranzacţionare a gazelor şi să asigure exportul acestora

Comisia Europeană: România trebuie să creeze o piaţă de tranzacţionare a gazelor şi să asigure exportul acestora (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"În sectorul energiei au fost făcute progrese limitate (...). S-a propus implicarea Consiliului Concurenţei şi dezvoltarea unei burse a gazelor naturale, la fel ca piaţa energiei electrice. Un alt aspect este cel privind eliminarea barierelor fizice pentru comerţul cu gaze. Acestea sunt condiţii cruciale pentru asigurarea succesului procesului de renunţare la preţuri reglementate şi pentru ca România să facă parte din piaţa internă a Uniunii Europene", se spune într-un raport al Comisiei Europene (CE).

Documentul precizează că barierele privind exportul de gaze vor trebui eliminate cât mai curând posibil, întrucât în acest domeniu România "nu a făcut niciun progres".

Camera Deputaţilor a aprobat în 15 decembrie un proiect de modificare a legii gazelor, iniţiat de deputatul PSD Iulian Iancu, care interzice exportul de gaze până când România va avea o alternativă la importul de gaze din Rusia.

România importă gaze din Federaţia Rusă, indirect, prin intermediari, şi din Ungaria, de unde vin cantităţi nesemnificative prin raportare la consum, însă infrastructura existentă nu permite exportul de gaze din România.

Singurele modalităţi prin care România va putea să îşi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco şi AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este funcţional, iar realizarea lor este estimată în câţiva ani.

De asemenea, crearea unei platforme de tranzacţionare a gazelor este necesară pentru asigurarea competiţiei pe această piaţă controlată în principal de doi producători, OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, potrivit CE.

O idee similară, de tranzacţionare la bursă a gazelor naturale, a fost avansată în 2007, când Bursa Română de Mărfuri anunţa că intenţionează să deruleze astfel de operaţiuni.

Eliminarea restricţiilor privind exportul de gaze ar avantaja OMV Petrom, ai cărei reprezentanţi au afirmat de mai multe ori că dacă preţul gazelor produse intern nu va fi majorat, compania va exporta gazele pe care le produce. Gazele extrase în România sunt de circa trei ori mai ieftine decât cele importate din Rusia.

Preţul gazelor naturale din producţia internă este de aproximativ 165 de dolari la mia de metri cubi, în timp ce importurile costă circa 500 de dolari mia de metri cubi.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirma, în 8 decembrie, că piaţa gazelor nu este integrată în cea comunitară, din caua disparităţii preţurilor, iar autoritatea pentru concurenţă va începe în 2012 o analiză de cunoaştere a pieţei, în urma căreia împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei va putea face unele recomandări privind liberalizarea acestui sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici