Comisia Europeană s-a înmuiat în faţa deficitului bugetar al României

Comisia Europeană a fost de acord cu creşterea deficitului bugetar la sub 5% în 2023, faţă de ţinta de 4,4% din PIB şi să nu taie fonduri europene pentru acest derapaj, conform unor surse apropiate discuţiilor dintre guvern şi Comisia Europeană, scrie Ziarul Financiar.

24525 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană s-a înmuiat în faţa deficitului bugetar al României

Comisia Europeană s-a înmuiat în faţa deficitului bugetar al României

Potrivit sursei citate, o delegaţie a Comisiei Europene a venit recent la Bucureşti pentru a discuta despre procedura de deficit excesiv în care este România. Bruxellesul ar fi ferm în decizia de a tăia din fonduri europene, dacă guvernul Ciolacu nu se încadrează într-un deficit bugetar de sub 5% din PIB în 2023, totuşi mai mare decât ţinta oficială din acest moment de 4,4% din PIB, adică circa 70 mld. lei. Noua ţintă de deficit ar urma să fie, deci, de 78,4 mld. lei pe actualul PIB de 1.600 mld. lei, ceea ce dă un spaţiu de manevră de încă cel puţin 8 mld. de lei guvernului.

Comisia nu confirmă, dar nici nu infirmă: „Există schimburi constante, detaliate şi constructive cu autorităţile române pentru a pune finanţele publice ale României pe o traiectorie sustenabilă, în timp ce ajutăm România să păstreze accesul la fondurile europene. Nu vom dezvălui conţinutul acestor discuţii”, răspunde un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la întrebarea ZF: „Aţi primit cereri din partea guvernului României pentru prelungirea perioadei necesare aducerii deficitului bugetar la 3% din PIB?”

Întrebarea vine în contextul în care la Bucureşti deja nu se mai vorbeşte despre un deficit bugetar de 4,4% din PIB pe final de 2023, ci de sub 5% din PIB, după derapajul bugetar din primele cinci luni din 2023.

România este în acest moment în procedura de deficit excesiv, după ce în 2019 a ajuns la un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în loc de 3%, cât este asumat prin anexele tratatelor Uniunii Europene. Dacă nu se va încadra în deficit, Comisia Europeană şi Consiliul, în aprilie 2024, se vor uita, în primă fază, de ce nu s-a încadrat România în ţinta de deficit. Conform procedurilor cuprinse în tratatele europene, în funcţie de concluziile raportului, în momentul respectiv, va fi emisă o nouă recomandare sau măsuri punitive, cum ar fi amenzi, dobânzi mai mari sau chiar, în ultimă instanţă, suspendarea unor fonduri europene, o situaţie la care nu s-a mai ajuns până acum pentru depăşirea ţintei de deficit bugetar.

Important este să se vadă că guvernul ia măsuri concrete pentru reechilibrarea bugetară, au mai menţionat sursele amintite, pentru ZF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici