Comisia Europeană, verificari la Petrom, Transgaz şi Romgaz.Consiliul Concurenţei: este o premieră asistenţa pe care instituţia o acordă inspectorilor

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificări inopinate la companii din domeniul gazelor din România suspectate de practici neconcurenţiale, anunţă Executivul UE, fiind vizate, potrivit agenţiei Reuters, companiile Transgaz şi Romgaz.

4196 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană, verificari la Petrom, Transgaz şi Romgaz.Consiliul Concurenţei: este o premieră asistenţa pe care instituţia o acordă inspectorilor

Inspectori CE au verificat companii de gaze din România suspectate de practici neconcurenţiale (Imagine:Andrei Pungovschi/ Mediafax Foto)

UPDATE 21:00 - C.E. a făcut controale şi la Petrom, mai multe telefoane fiind ridicate pentru verificări

Comisia Europeană a făcut verificări şi la OMV Petrom, iar potrivit unor surse din piaţă, citate de Ziarul Financiar, telefoanele şi calculatoarele membrilor din conducerea executivă a Petrom ar fi fost ridicate pentru verificări.

Inspectori ai Comisiei Europene au efectuat verificări inopinate la companii din domeniul gazelor din România suspectate de practici neconcurenţiale, anunţă Executivul UE, fiind vizate companiile Transgaz şi Romgaz şi Petrom. Potrivit Ziarului Financiar, care citează surse din piaţă, telefoane mobile şi calculatoare au fost ridicate pentru verificări informatice.

Consiliul Concurenţei spune că este o premieră asistenţa pe care instituţia o acordă inspectorilor de la Comisia Europeană, mai notează Ziarul Financiar.

“Consiliul Concurenţei a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecţia inopinată desfăşurată la sediile companiile Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom. Consiliul Concurenţei are obligaţia de a sprijini acest tip de acţiuni în baza reglementărilor legale europene. Cazul vizează posibile încălcări ale Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de Comisia Europeană. Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie”, au comunicat reprezentanţii biroului de presă ai Consiliului Concurenţei.

"Comisia Europeană poate confirma că, în data de 6 iunie, oficiali ai instituţiei au efectuat inspecţii neanunţate la sedii ale unor companii din România active în domeniul furnizării şi transportului de gaze naturale", informează un comunicat oficial.

"Comisia Europeană exprimă preocuparea că unele companii ar fi încălcat reglementările concurenţiale europene care interzic activităţile de tip cartel şi practicile restrictive de afaceri şi/sau abuzul de poziţia dominantă pe piaţă. Comisia Europeană investighează potenţiale practici anticoncurenţiale privind transportul şi alimentarea cu gaz natural în România, legate în special de un presupus comportament anticoncurenţial care ar viza blocarea exporturilor de gaz din România spre alte state membre UE", precizează Executivul UE.

La verificări, inspectorii Comisiei Europene au fost însoţiţi de reprezentanţi ai autorităţilor competente din România.

Inspecţiile inopinate sunt o etapă preliminară în ancheta privind practici neconcurenţiale.

Comisia Europeană nu dezvăluie numele companiilor de gaze vizate, dar, potrivit agenţiei Reuters, verificările vizează Romgaz şi Transgaz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici