Comisiile au avizat eliminarea impozitului minim şi TVA de 5% la construcţia de locuinţe

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat, duminică dimineaţă, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la construcţia de locuinţe şi un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%.

76 afișări
Imaginea articolului Comisiile au avizat eliminarea impozitului minim şi TVA de 5% la construcţia de locuinţe

Comisiile au avizat eliminarea impozitului minim şi TVA de 5% la construcţia de locuinţe (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Propunerile au aparţinut PNL, care a cerut şi reducerea penalităţii de întârziere la neplata obligaţiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi. Această cerere a fost însă respinsă de parlamentarii din comisii, care au adoptat totuşi o propunere similară venită din partea unui deputat PSD, privind aplicarea unor penalităţi de întârziere de 0,05% pe zi.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a amintit, la dezbaterile din comisii, că guvernul a propus deja eliminarea impozitului minim. El a apreciat că unele amendamente nu ar fi trebuit aprobate, iar altele, respinse, ar fi sprijit mediul de afaceri, dacă ar fi fost avizate.

Altă măsură aprobată se referă la eliminarea nedeductibilităţii TVA pentru automobile.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat că eliminarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusă de TVA la construcţia de locuinţe - 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile de 500 milioane de lei.

Unul dintre amendamentele respinse viza o bonificaţie de 5% din valoarea obligaţiilor datorate pentru contribuabilii care achită la termen plăţile.

Toate amendamentele propuse sau respinse vor fi supuse votului în plenul Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici