- Home
- Economic
- LONDRA, (16.03.2015, 16:59)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Revolutions
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
Compania Glencore, obligată de justiţia britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari
Compania anglo-elveţiană Glencore, specializată în trading de mărfuri şi minerit, a fost obligată de un tribunal din Londra să plătească OMV Petrom 40 de milioane de dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România, în anii ’90.
341 afişări

Compania Glencore, obligată de justiţia britanică să plătească OMV Petrom 40 milioane de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite şi a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecătorul Julian Flaux, relatează Bloomberg.
În urma acestei înşelătorii, compania a obţinut un câştig de aproximativ 40,1 milioane de dolari.
Glencore va face apel la această decizie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”
-
Departamentul de Stat al SUA cere eliberarea lui Navalnîi. Pompeo: Liderii politici puternici nu se tem de vocile cu care sunt în competiţie
-
Cine este Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin
-
Echipa lui Joe Biden cere eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi denunţă acţiunile Kremlinului
"Evenimentele au avut loc în urmă cu 20 de ani, iar angajaţii din perioada respectivă au plecat de mult din companie", a anunţat Glencore într-un comunicat.
Glencore a livrat circa un sfert din ţiţeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat Flaux.
Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 şi a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea ţiţeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie, a precizat Flaux.
El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanţii Petex aveau cunoştinţă de ilegalitate, el afirmând că doi foşti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesaţi să minimalizeze rolul avut în fraudă.
Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani.
Petrom a intentat procesul împotriva Glencore în Marea Britanie în anul 2008.
Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internaţional de mărfuri, manager de fonduri de investiţii şi om de afaceri. Este cunoscut pentru faptul că a fondat Glencore şi pentru că a fost inculpat în Statele Unite pentru acuzaţii la nivel federal de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu ţiţei cu Iranul. În momentul inculpării, Rich se afla în Elveţia şi nu s-a mai întors în SUA. Rich a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.






ULTIMA ORǍ
vezi mai multe