Compania petrolieră rusă Rosneft ar putea deveni cel mai mare producător listat din lume

Compania rusă de stat Rosneft a înaintat o ofertă de circa 28 de miliarde de dolari, incluzând şi acţiuni, pentru participaţia de 50% a British Petroleum la compania rusă TNK-BP, iar în urma tranzacţiei Rosneft va deveni cel mai mare producător listat de petrol din lume.

210 afișări
Imaginea articolului Compania petrolieră rusă Rosneft ar putea deveni cel mai mare producător listat din lume

Compania petrolieră rusă Rosneft ar putea deveni cel mai mare producător listat din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un acord cu BP ar catapulta Rosneft în topul celor mai mari producători de petrol din lume, cu circa 3 milioane de barili pe zi, faţă de 2,3 milioane de barili în cazul grupului american Exxon, în prezent cel mare producător listat, potrivit Financial Times.

Rosneft a transmis oferta joi, înainte de expirarea termenului limită, au afirmat surse apropiate situaţiei pentru cotidianul britanic. Directorul general al companiei, Igor Sechin, se află la Londra pentru discuţii.

Tranzacţia ar permite BP să încheie parteneriatul, de multe ori dificil, cu un grup de miliardari ruşi, care deţin restul de 50% din acţiunile TNK-BP. De asemenea, vânzarea către Rosneft ar asigura viitorul BP în Rusia pentru următoarele decenii, scrie Financial Times.

BP ar obţine 15-20 de miliarde de dolari şi o participaţie de 10-20% la Rosneft, a spus una dintre surse.

Sechin se află de miercuri la Londra pentru finalizarea detaliilor ofertei, iar joi discută cu mai multe instituţii financiare asigurarea fondurilor necesare. Board-ul BP se va întruni vineri pentru a analiza opţiunile.

BP a înfiinţat TNK-BP în 2003, investind 8 miliarde de dolari într-un vehicul care combina activele producătorului britanic cu cele ale consorţiului rus Alfa-Access-Renova (AAR), controlat de un grup de oligarhi.

Compania britanică a încasat, de-a lungul anilor, dividende de 19 miliarde de dolari.

Rosneft ar putea prelua şi participaţia AAR, întrucât miliardarii ruşi sunt reticenţi să rămână în parteneriat cu producătorul de stat. Rosneft şi AAR au semnat, marţi, un memorandum în care compania rusă a acceptat să preia participaţia de 50% a AAR la TNK-BP pentru 28 miliarde de dolari.

AAR şi-a exprimat iniţial interesul pentru preluarea participaţiei BP la compana mixtă, dar nu a depus o ofertă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici