Companiile de asigurări anticipează un an cu creşteri slabe la nivelul pieţei

Anul 2013 va fi unul "amorţit" pentru piaţa asigurărilor generale şi de viaţă, cu o creştere de 3-5%, susţinută de majorarea tarifelor la poliţele RCA şi aportul din ce în ce mai semnificativ al asigurărilor de locuinţe si sănătate, estimează preşedintele Directoratului Omniasig, Mihai Tecău.

121 afișări
Imaginea articolului Companiile de asigurări anticipează un an cu creşteri slabe la nivelul pieţei

Companiile de asigurări anticipează un an cu creşteri slabe la nivelul pieţei (Imagine: Mediafax Foto)

"Anul 2013 va fi similar celui precedent, nu mă aştept să avem schimbări deosebite faţă de 2012. Va fi un an amorţit, aşa cum l-a caracterizat un reprezentant al UniCredit România. Anticipez o creştere a subscrierilor de 3-5% în acest an la nivelul pieţei. De asemenea, acţionarii vor pune mai multă presiune pe obţinerea de profit în detrimentul creşterii cotei de piaţă, iar clienţii vor alege asigurătorii în funcţie de rapiditatea achitării daunelor", a afirmat Tecău la o conferinţă pe teme de specialitate.

Prezent la eveniment, preşedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, a afirmat că un avans de 5% al subscrierilor este un scenariu optimist.

"Previziunile pentru acest an nu sunt optimiste, mai degrabă prudente. O creştere de 5% o apreciez foarte optimistă. Din punctul meu de vedere, important pentru acest an este să stabilizăm nivelul costurilor, care va avea ca efect echilibrarea bilanţurilor. În 2012, despăgubirile au evoluat abrupt şi au generat costuri ridicate, care au fost acoperite de acţionari şi nu din veniturile generate din prime subscrise", a spus Diaconescu.

Ea a adăugat că în acest an, atât pentru Asirom, cât şi pentru ceilalţi asigurători din prima parte a clasamentului, "cuvântul de ordine" va fi fidelizarea clienţilor prin creşterea calităţii serviciilor.

Reprezentantul Astra, Alin Bucşa, s-a arătat mai optimist şi a anticipat pentru 2013 o creştere de două cifre, undeva între 10 şi 15%.

"Această creştere va veni din majorarea tarifului de primă la poliţele RCA şi din avansul PIB-ului, la care se adaugă evoluţiile pozitive pe segmentul asigurărilor de locuinţe şi de sănătate. Dacă reforma în sistemul sanitar se va pune în practică, atunci avansul subscrielor la nivelul pieţei va fi şi mai mare", a spus preşedintele Directoratului Astra, al doilea jucător după nivelul veniturilor în primele nouă luni ale anului 2012.

Bucşa a mai spus că anul 2012 se va încheia mai bine decât arată rezultatele la nouă luni, pe fondul unor cifre mai optimiste în ultimul trimestru al anului precedent.

"Astra şi-a bugetat să crească în 2013 cu două cifre, evoluţie ajutată şi de subscrierile din afară ţării. Vom continua să mizăm pe subscrierile din exterior. Spre exemplu, subscrierile Astra în Ungaria reprezintă 10% din veniturile companiei la nivelul anului 2012", a mai spus Bucşa.

În primele nouă luni ale anului 2012, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 1,43%, la 6,17 miliarde de lei, susţinută de majorarea subscrierilor din asigurări generale cu 1,74%, la 4,87 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, subscrierile au totalizat 1,3 miliarde de lei, în urcare cu 0,3% faţă de primele trei trimestre ale anului trecut.

Subscrierile asigurătorilor români în alte state membre ale Uniunii Europene au crescut cu 27,1% în primele nouă luni ale anului 2012, la 232 milioane de lei, cifra reprezentând 4,78% din totalul veniturilor industriei, de 6,17 miliarde de lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Vicepreşedintele Directoratului UNIQA Asigurări, Romeo Jantea, a atras atenţia că, fără subscrierile din afara României, care însumează câteva zeci de milioane de euro, piaţa asigurărilor din România "a căzut în nas" în 2012 comparativ cu anul precedent.

"În 2013, piaţa asigurărilor nu va muri, dar nici nu va creşte spectaculos, ci doar cu câteva procente. Creşterea nu va veni din majorarea tarifelor la poliţele RCA", a spus Jantea.

În urmă cu aproape 10 zile, CSA a modificat norma privind asigurarea RCA, demers prin care societăţile de profil vor fi obligate să stabilească tarifele de primă astfel încât să acopere toate cheltuielile aferente acestei clase de asigurări.

Ordinul CSA 3/2013 prevede ca "pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a principiilor actuariale general acceptate".

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

De asemenea, companiile sunt obligate să transmită către CSA, în format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora, împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule.

Noua normă RCA a intrat în vigoare pe 18 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape două miliarde de lei şi au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale şi de viaţă. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici