Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat

În pofida optimismului de pe pieţele financiare, care se bucură din nou de lichiditate, şi al celui afişat de unii lideri europeni, Europa nu a ieşit încă din criză şi vor trece ani buni până când economia se va vindeca, iar problema şomajului, ajuns la niveluri istorice, va fi depăşită. Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se com­pla­că în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile care se desprind din dis­cu­ţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej anual de întâlnire dintre elita poli­tică şi cea a oamenilor de afaceri.

374 afișări
Imaginea articolului Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat

Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat (Imagine: Shutterstock)

"Este o diferenţă clară între pieţele finan­cia­re, care cred că multe probleme au fost re­zol­va­te, şi personajele din economia reală, în special gu­ver­nele. Este foarte periculos să anunţi sfârşitul cri­zei pen­tru că astfel s-ar com­pro­mite ima­gi­nea pe care companiile, popu­laţia şi sin­dicatele tre­buie s-o aibă despre criză pentru a trece de aceasta", a declarat Anders Borg, ministrul sue­dez de fi­nan­­­ţe. Afirmaţiile au fost făcute după o întâlnire cu uşile închise între şefii unora din­tre celei mai mari bănci ale lumii, ofi­ciali guver­namentali, gu­ver­­­natori de bănci cen­trale şi re­pre­zen­tanţi ai uniu­­­nilor sin­di­cale, scri­e agenţia Thomson Reuters.

Suedia nu este stat membru al zonei euro, cen­trul crizei euro­pe­ne, dar Borg este unul din­tre cei mai înver­şu­naţi critici ai modului în care li­derii uniunii mone­ta­re gestionează criza izbucnită în 2009.

"Ideea că pericolele au trecut este una periculoasă"

Avertismentul suedezului este întărit de cel al guvernatorului băncii centrale a Canadei, Mark Carney, care a îndemnat la prudenţă în fa­ţa ideii care atrage tot mai mulţi adepţi, aceea că Eu­ropa a depăşit ceea ce a fost mai greu din criză.

Citeşte integral articolul despre concluziile Forumului Economic Mondial de la Davos pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici