CONFERINŢA MEDIAFAX - Consiliul Concurenţei vrea conturi bancare ieftine, pentru toată populaţia, prin transpunerea unei directive europene

Consiliul Concurenţei vrea transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind accesul la conturile bancare, prin care instituţiile de credit sunt obligate să ofere o variantă simplificată de cont curent, la preţuri foarte mici, pentru a fi accesibil întregii populaţii.

126 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Consiliul Concurenţei vrea conturi bancare ieftine, pentru toată populaţia, prin transpunerea unei directive europene

CONFERINŢA MEDIAFAX - Consiliul Concurenţei vrea conturi bancare ieftine, pentru toată populaţia, prin transpunerea unei directive europene

"Aş vrea să obţin (aprobarea Guvernului - n.r.) să transpunem noua directivă europeană privind accesul la conturi (bancare - n.r.), care obligă băncile să ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adică o variantă simplificată la cont, la preţuri foarte mici, ca să fie accesibil întregii populaţii. Totodată, actul normativ obligă statul membru să se asigure că există un site de comparaţii al comisioanelor bancare. Aş vrea să reuşim s-o transpunem cât mai repede în legislaţia internă", a declarat luni preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition.

El a arătat că România are una dintre cele mai reduse rate de penetrare a produselor bancare din Europa, cu un procent foarte mare al populaţiei care nu foloseşte servicii bancare, neavând nici măcar conturi curente.

"Există un efort la nivelul Uniunii Europene să facilităm accesul tuturor cetăţenilor UE la produse bancare. Cred că, în perspectivă, este un lucru bun pentru economia României pe ansamblu pentru că e important să folosim mai puţin tranzacţiile cash, care facilitează evaziunea fiscală, sunt scumpe, creează şi riscul infracţiunilor şi cred că va fi bine şi pentru bănci", a spus Chiriţoiu.

Preşedintele CC a punctat că băncile nu sunt "entuziasmate", acestea considerând reglementările suplimentare ca o îngreunare a activităţii, fie că legislaţia este naţională sau dictată de la Bruxelles, prin directive europene.

"Cred că asta e o viziune pe termen foarte scurt pentru că, până la urmă, dacă au mai mulţi clienţi, la un moment dat va fi profitabil pentru ele", apreciază Chiriţoiu.

El a adăugat că vrea să aibă discuţii în perioada următoare cu băncile şi cu "relgementatorul" pentru a găsi o modalitate de a adopta mai repede această directivă în România.

Totodată, el apreciază că site-ul de comparare a comisioanelor bancare trebuie să fie unul independent, care să asigure credibilitatea informaţiilor prezentate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici