CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Coroabă, PwC: Vom vedea şi anul viitor vânzări de credite neperformante cu sume foarte mari

Băncile vor vinde şi anul următor portofolii de credite neperformante de valori foarte mari, după ce în ultimii doi ani au constituit provizioane pentru acestea, având în vedere totodată cedarea liniilor de afaceri auxiliare sau consolidarea acestora prin preluări, potrivit PwC România.

285 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Coroabă, PwC: Vom vedea şi anul viitor vânzări de credite neperformante cu sume foarte mari

CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Coroabă, PwC: Vom vedea şi anul viitor vânzări de credite neperformante cu sume foarte mari (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Dacă băncile în ultimii doi ani şi-au constituit provizioane pentru creditele neperformante, cam de un an şi jumătate am început să vedem şi vânzări masive de credite, în special corporate, garantate, cu fonduri din afară care au achiziţionat şi vânzări de portofolii neperformante cu sume foarte mari vom vedea şi în următorul an. Foarte multe bănci vor vinde foarte multe din aceste credite", a declarat joi Diana Coroabă, partener Consultanţă Fiscală, PwC România, la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la BNR.

Ea a arătat că un alt plan de acţiune pe care băncile îl au în vedere este vânzarea liniilor de afaceri auxiliare, precum leasing şi real estate sau consolidarea liniilor de afaceri prin preluarea operaţiunilor de leasing sau de credite acordate de IFN-uri în structura băncii, în vederea reducerii costurilor operaţionale, dar şi de separare a liniilor de afaceri pentru pregătirea vânzării.

"Alte grupuri bancare iau în considerare sau deja au implementat centralizarea funcţiilor-suport în bancă, nevizând numai reducerea costurilor operaţionale, dar şi pentru îmbunătăţirea controlului intern, având în vedere că foarte multe dintre IFN-uri au avut probleme foarte mari", a spus Coroabă.

BCR a mandat în octombrie firma de consultanţă şi audit PwC să vândă credite de 433 de milioane de euro acordate unui număr de 91 de firme, peste 85% din sumă fiind acoperită cu garanţii imobiliare, potrivit CoStar Finance.

Potrivit aceleaşi surse, sucursala din România a Bank of Cyprus a scos la vânzare un portofoliu de 360 de milione euro, provenind din 382 credite neperformante, aferente unui număr de 131 de debitori.

Cel mai mare portofoliu a fost vândut până acum de Volksbank România, care a cedat credite de aproape 500 de milioane euro către un consorţiu format din Deutesche Bank şi fondurile de investiţii HIG Capital şi Anacap.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici