CONFERINŢA MEDIAFAX: Fermierii trebuie să se asocieze în întreprinderi comerciale mai mari pentru a fi profitabile

Fermierii cu exploataţii agricole mici ar trebui să găsească o formulă de asociere, de înfiinţare a unor întreprinderi comerciale care să fie viabile pe piaţă, pentru a crea o afacere profitabilă şi care să poată atrage finanţări bancare, consideră Adrian Lisandru, director comercial la BRD.

104 afişări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Fermierii trebuie să se asocieze în întreprinderi comerciale mai mari pentru a fi profitabile

Adrian Lisandru, director comercial la BRD (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Este destul de greu să faci agricultură cu caracter de companie, activitate profitabilă şi creditabilă, în măsura în care dimensiunea business-ului este extreme de mică. În aceste condiţii, o formulă de asociere, de creare a unor întreprinderi comerciale care să fie viabile pe piaţă apare destul de necesară", a afirmat vineri Lisandru la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

El a arătat că România este una dintre cele mai polarizate ţări în domeniul agricol.

"Avem întreprinderi agricole pe primele locuri în Europa din punct de vedere al suprafeţei, dar tot în top se regăseşte ţara şi la numărul imens de mare al exploataţiilor agricole care nu pot fi încadrate în categorie comercială", spune directorul BRD.

O altă problemă a domeniului agricol menţionată de reprezentantul băncii este lipsa de predictibilitate, care contează foarte mult din perspectivă comercială, de a face afaceri cu adevărat.

El a punctat că, astfel, există o reticenţă destul de mare a agricultorilor pentru a solicita credite de investiţii de la bănci.

"Respectiva solicitare de credit pentru investiţii trebuie să aibă mult realism, pentru că de multe ori se merge pe oportunităţi de moment, şi să aibă, dacă se poate, o componentă proprie care să dovedească interesul şi seriozitatea partenerului", mai spus Lisandru.

Pe de altă parte, CEC Bank, care a împrumutat recent 100 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), vrea ca cel puţin 40% din proiectele finanţate cu aceşti bani să vizeze agricultura şi dezvoltarea rurală, potrivit directorului pentru relaţii externe şi finanţări structurale în cadrul instituţiei de credit, Ramona Ivan.

Împrumuturi cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri, companii cu până la 3.000 de salariaţi şi administraţiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite şi IMM-urile care au angajat sau intenţionează să angajeze un tânăr, cu vârstă sub 25 de ani (cinci tineri în cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariaţi) în ultimele/următoarele şase luni, dar şi o firmă deţinută sau administrată de o persoană tânără sau o companie care oferă training vocaţional pentru personalul tânăr.

La rândul său, Simona Mureşan, director pentru strategie, programe guvernamentale şi relaţii instituţionale din cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a pus accent pe importanţa garanţiilor acordate de stat pentru sprijinirea companiilor la accesarea creditelor bancare.

Ea a arătat că fondurile mutuale din străinătate au trecut activitatea de garantare pe baze private şi consideră că instrumentul de garantare a statului român poate fi un prim pas pentru trecerea către garantarea în regim mutual, care este de dorit.

"Toate statele care au sisteme de garantare dezvoltate au cunoscut o creştere economică într-o perioadă relativ scurtă extrem de susţinută, ceea ce recomandă încă o dată că utilizarea unor scheme de garantare constituie un paşaport către creştere sustenabilă", a spus Mureşan.

Ea a precizat totodată că, pentru 1milion de lei capital deţinut sau fonduri în administrare, FNGCIMM acordă garanţii de 5 milioane lei, care acoperă jumătate dintr-un împrumut bancar, ceea ce înseamnă că fermierul poate atrage finanţări bancare de 10 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici