CONFERINŢA MEDIAFAX: Subvenţiile ajung la fermele mici, nu susţin performanţa

Patronatele din agricultură au reclamat joi, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture, faptul că subvenţiile din domeniu se acordă "pentru subzistenţă", fermelor mici, în loc ca banii să fie folosiţi pentru performanţă şi susţin că pentru micii producători ar fi de preferat un program social.

133 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Subvenţiile ajung la fermele mici, nu susţin performanţa

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat că o parte dintre cei care se numesc "reprezentativi" în realitate "habar nu au pe ce lume sunt" sau ce reprezintă agricultura şi industria alimentară, catalogând această situaţie ca fiind tragică.

"Am avut an bun şi sunt întrebat când se ieftinesc produsele. Dacă e să fiu sincer, raspunsul este «niciodată». De ce? Pentru că vorbim de subvenţii şi vedem că se subvenţionează agricultorii în toată comunitatea europeană pentru subzistenţă. Şi e tragic. Sunt oameni care care nu produc mai nimic şi îşi iau taxa de subzistenţă. Al doilea motiv pentru care se dau bani este păstrarea unui preţ competitiv pe piaţă. Noi dăm bani la un căpat şi supraimpozităm la celălalt capat. Ne învârtim în cerc. E o prostie dusă în extremis şi mă refer la întreaga Europă", a declarat Minea, proprierarul producătorului de mezeluri Angst.

El a spus că România are un "potenţial agricol de tip religios" şi deşi ar putea să devină un exportator de valoare, pentru că are şi capacitate, şi tradiţie, chiar dacă face producţie, nu se ştie ce se întâmplă cu ea.

"De aceea agreez o politică agricolă. Sunt primul încântat ca agricultorul român să fie ajutat, dar în acelaşi timp, atâta timp cât impozitele sunt exagerate, degeaba producem. Atâta timp cât evaziunea fiscală este de peste 50%, degeaba producem", a mai spus Minea.

Vicrepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicolae Sitaru, s-a declarat nemulţumit de faptul că predictibilitatea veniturilor în fermele agricole este imposibilă.

"Nu ştim cât va fi subvenţia. Nu ştim plata complementară. Din experienţele anilor trecuţi, când se ia o decizie, se ia pe lângă. Avem nişte legi trăsnite. (...) Statul devine tot mai lacom cu privire la impozitarea veniturilor din agricultură: impozit pe teren, pentru arendare, vrea impozit pe dividende şi CAS pentru nu ştiu ce bunuri", a subliniat Sitaru.

El a precizat că România are nevoie de legi care să protejeze investiţiile pe care producătorii le-ar putea face şi ar trebui ca Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să aibă un program pentru subvenţionarea socială a micilor fermieri.

"Nicăieri nu se mai trăieşte din 5,10, 50 hectare din producţie vegetală. Trebuie să li se spună că trebuie să aibă de la 100 hectare în sus ca să poată trăi. Trebuie să ne hotărâm şi să susţinem ferme mici din protecţie socială, dar nu din zona de susţinere a performanţei în agricultură", a mai spus vicepreşedintele LAPAR.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, a precizat că în ultimii patru - cinci ani nu a mai existat un dialog social real la nivelul Ministerului Agriculturii şi a făcut apel la colegii din domeniu să fie mai fermi atunci când cer ceva.

"Dacă fermierul străin primeşte credit cu 1-2%, iar pe mine mă costă 10-12%, numai un nebun se apucă să investească. Noi suntem cetăţeni europeni, de ce nu suntem trataţi ca cetăţenii europeni? De ce venim cu legi aberante? Scuturaţi din cap şi dacă nu avem acum unitate, ne paşte mult mai mult rău", a spus Matei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici