Consiliul Concurenţei a aprobat prima cerere de clemenţă a unei firme care a încălcat legislaţia

Consiliul Concurenţei a aprobat prima cerere de clemenţă din partea unei firme care a încălcat legislaţia privind concurenţa, ceea ce înseamnă că aceasta va beneficia de imunitate la plata amenzii pentru că va colabora cu instituţia pentru investigarea cazului.

150 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a aprobat prima cerere de clemenţă a unei firme care a încălcat legislaţia

Consiliul Concurenţei a aprobat prima cerere de clemenţă a unei firme care a încălcat legislaţia (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am aprobat prima cerere de clemenţă, de acordare condiţionată de imunitate la plata amenzii", a declarat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la seminarul MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Politica de clemenţă este un ansamblu de reguli (condiţii şi criterii) adoptate de Consiliul Concurenţei pentru a încuraja agenţii economici implicaţi în înţelegeri anticoncurenţiale de tip cartel să coopereze cu autoritatea de concurenţă pentru descoperirea şi dovedirea cartelurilor.

Primul agent economic care informează Consiliul Concurenţei cu privire la existenţa unui cartel beneficiază de imunitate la amendă sau de reducerea cuantumului amenzii.

Legea Concurenţei a fost modificată recent, iar principalele prevederi au fost trecute în revistă de Chiriţoiu.

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei a intrat în vigoare în august, actul normativ respectiv adaptând normele şi procedurile naţionale cu prevederile comunitare în domeniu.

Ordonanţa prevede, printre altele, că o decizie a Consiliului Concurenţei poate fi suspendată de Curtea de Apel Bucureşti doar cu condiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din amenda stabilită prin decizia atacată, ceea ce va urgenta solutionarea proceselor care au ca obiect contestarea sancţiunilor aplicate de autoritatea de concurenţă.

De asemenea, conform noilor reglementări Consiliul Concurenţei poate sancţiona cu amendă între 5.000 lei şi 40.000 lei autorităţile publice centrale şi locale pentru pentru nefurnizarea informaţiilor şi documentelor solicitate sau furnizarea de informaţii inexacte sau incomplete. Legislaţia de până acum permitea Consiliului Concurenţei să amendeze doar agenţii economici.

Actul normativ prevede că recunoaşterea săvârşirii unei fapte anticoncurenţiale de către un agent economic reprezintă circumstanţă atenuantă care va conduce la diminuarea amenzii cu un procent cuprins între 10%- 25% din nivelul de bază.

În acelaşi timp, persoanele fizice care participă cu intenţie frauduloasă şi în mod determinant la organizarea unui cartel pot fi sancţionate şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, similară aceleia de care s-a folosit pentru încălcarea legii. Această prevedere vine în completarea celei care permitea pedepsirea persoanelor fizice cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

De acum înainte, la solicitarea Comisiei Europene sau a altor autorităţi naţionale de concurenţă, inspectorii Consiliului Concurenţei vor putea realiza, pe teritoriul naţional, inspecţii inopinate pentru aceste autorităţi.

Ordonanţa prevede posibilitatea notificării intenţiei de a realiza o concentrare economică (preluarea unei companii sau fuziune), până în prezent autoritatea de concurenţă fiind notificată doar după semnarea actului de realizare a operaţiunii. În acelaşi timp, au fost îmbunătăţită procedura simplificată de notificare a concentrărilor economice ceea ce va facilita analiza cu celeritate a acestor operaţiuni.

Ordonanţa de Urgenţă 75/2010 pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei a fost aprobată de Guvern la 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici