Consiliul Investitorilor Străini vrea menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) susţine menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA şi propune ca alternativă pentru creşterea veniturilor bugetare lărgirea bazei de impozitare şi eficientizarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor.

23 afișări
Imaginea articolului Consiliul Investitorilor Străini vrea menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA

Consiliul Investitorilor Străini vrea menţinerea cotelor actuale de impozit şi TVA (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Menţinerea unei stabilităţi în domeniul fiscal trebuie să fie un obiectiv ferm al autorităţilor, pentru a asigura un mediu legislativ stabil în situaţia actuală, iar acesta reprezintă elementul cheie prin care România continuă să atragă noi investiţii", a declarat, vineri, Şerban Toader, responsabil pe axa de fiscalitate în cadrul CIS şi Senior Partner KPMG.

El a arătat că, în contextul economic actual, este necesară concentrarea eforturilor autorităţilor, nu atât pe modificarea cotelor de impunere, măsură ce ar putea avea efecte negative asupra mediului privat, cât pe identificarea unor modalităţi alternative de creştere a veniturilor la bugetul de stat.

Toader crede că este necesară introducerea unei legislaţii fiscale de relansare economică, care să permită contribuabilor să îşi declare voluntar obligaţiile fiscale reale, precum şi posibilitatea acestora de a-şi negocia direct impozitele cu autorităţile fiscale.

O altă măsură importantă pentru majorarea veniturilor bugetare este şi creşterea rolului de prevenire şi de conformare fiscală, pe care trebuie să îl aibă autorităţile fiscale.

"Îmbunătăţirea rolului preventiv pe care trebuie să-l aibă autorităţile fiscale reprezintă o altă modalitate de atragere a veniturilor din economia subterană şi, implicit, din mărire a veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Toader.

Pentru aceasta, oficialul CIS consideră că este necesară fluidizarea procesului de soluţionare a particularităţilor care apar în aplicarea legislaţiei actuale, prin adoptarea în timp util a actelor normative şi urmărirea aplicării principiului responsabilităţii fiscale.

În contextul economic şi politic actual, Toader susţine ideea că stabilitatea politicii fiscale trebuie să fie prioritatea autorităţilor române, în scopul menţinerii unui climat pozitiv şi al susţinerii unui mediu de afaceri puternic.

De asemenea, elementele necesare unei asemenea politici sunt elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu şi lung şi o mai bună transparenţă decizională, coroborată cu îmbunătăţirea parteneriatului dintre autorităţi şi contribuabili, în special printr-un dialog permanent cu mediul privat.

"Luarea unor decizii pe termen scurt, fără a se cuantifica impactul pe termen lung, e ca şi când ai lua un medicament să scapi de răceală şi peste două zile te-ai îmbolnăvit de inimă", a explicat Toader.

Potrivit lui Shachar Shaine, preşedintele CIS, autorităţile ar trebui să se orienteze către eficientizarea cheltuielilor bugetare, dar şi atragerea fondurilor europene pentru infrastructură.

El admite însă că este mult mai greu să se realizeze economii pe partea cheltuielilor bugetare decât o creştere a gradului de colectare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici