Consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră - 344 de milioane euro prin Strategia Dunării

Miniştrii Elena Udrea şi Anca Boagiu au prezentat, joi, mai multe proiecte ce vor fi dezvoltate prin Strategia Dunării, ele enumerând construirea Canalului Bucureşti-Dunăre, valorificarea unor rute cultural-istorice şi consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră, de 334 de milioane de euro.

202 afişări
Imaginea articolului Consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră - 344 de milioane euro prin Strategia Dunării

Consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră - 344 de milioane euro prin Strategia Dunării (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)

"România va coordona trei domenii (în cadrul Strategiei UEprivind Dunărea, n.red.) - transportul fluvial împreună cu Austria,turismul şi cultura împreună cu Bulgaria, gestionarea riscurilorgenerate de fenomene extreme împreună cu Ungaria", a spus ministrulde Externe, Teodor Baconschi, la o conferinţă de presă dedicatăacestei Strategii şi la care au luat parte Elena Udrea şi AncaBoagiu.

Baconschi a menţionat şi câteva proiecte înscrise pe agendastrategiei: asigurarea navigabilităţii pe tot parcursul navigabilal Dunării şi pe toată durata anului, retehnologizarea porturilordunărene, construirea canalului Dunăre-Bucureşti, proiectarea denoi poduri peste Dunăre cu Bulgaria,(...) generalizareainternetului în mediul urban, (...) construirea căii ferate rapideBudapesta-Bucureşti-Constanţa, crearea unui institut internaţionalpentru Delta Dunării şi Marea Neagră, elaborarea unui sistem demonitorizare a ecosistemelor sau îmbunătăţirea calităţii apei princonstruirea de staţii de purificare în majoritatea porturilordunărene.

La rândul ei, ministrul Anca Boagiu a oferit detalii despreproiectele pe care instituţia sa le dezvoltă în legătură cuStrategia Europeană a Dunării.

"În ceea ce priveşte proiectele, unele au deja resursăfinanciară asigurată, chiar sunt în implementare, altele urmează săfie finanţate şi să fie implementate în perioada următoare", a spusBoagiu.

"Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, în sectorulCălăraşi-Brăila este un proiect care are deja studiul defezabilitate făcut, iar valoarea sa este de 56 de milioane de euro.Cel de-al doilea vizează îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pesectorul comun româno-bulgar al Dunării, are o valoare de 254 demilioane de euro din care României îi revine de acoperit 220 demilioane de euro, (...) un alt proiect este podul rutier canalDunăre Marea Neagră şi lucrările aferente infrastructurii de accesîn Portul Constanţa şi acesta are deja finanţare, 150 de milioanede euro şi va executat în perioada până în 2012", a menţionatBoagiu.

Ea a menţionat şi proiectele pentru consolidarea malurilorCanalului Dunăre-Marea Neagră, de 334 de milioane de euro,consolidarea malurilor pentru canalul Poarta Albă - Midia Năvodari- 309 milioane euro, precum şi la o serie de lucrări de reabilitareşi modernizare de infrastructură portuară.

Elena Udrea, care prin instituţia pe care o conduce, va coordonaalături de Bulgaria componenta de turism a Strategiei Dunării, aspus că un obiectiv important pe care îl urmăreşte este sprijinireacreării unei strategii de turism pentru întreaga regiune aDunării.

"Considerăm că o asemenea strategie poate fi vitală atât dinpunctul de vedere al dezvoltării coordonate a pieţei de turism înregiune cât şi din punctul de vedere al planurilor de investiţii înstatele partenere", a spus Elena Udrea, adăugând că se poate folosiexperienţa acumulată prin crearea unei strategii pentru România înacest domeniu.

"Există în intenţia noastră şi elaborarea unui proiecttransfrontalier de valorificare a unor importante rute culturaleistorice de genul Drumul Împăraţilor Romani, program ce urmează afi promovat în comun de către România, Bulgaria şi Serbia. Un altavantaj competitiv pe care putem şi trebuie să îl folosim estebogăţia patrimoniului intercultural al minorităţilor dunărene. ÎnRomânia, Dunărea străbate cinci regiuni istorice: Banat, Oltenia,Valahia, Moldova şi Dobrogea, 18 din cele 22 de minorităţi dinRomânia aflându-se în această zonă, rezultând o puternică amprentăcultural-istorică", a spus Udrea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici