Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an - patronat

Majorarea preţurilor la ciment şi oţel-beton, cu 30%, respectiv 140%-180% şi dublarea costurilor cu manopera au condus la creşterea preţurilor construcţiilor cu circa 30%, în acest an, a declarat, miercuri, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, Adriana Iftime.

80 afișări
Imaginea articolului Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an - patronat

Construcţiile s-au scumpit cu 30% în acest an - patronat (Imagine: Mediafax Foto)

"Preţurile la oţel-beton şi ciment nu sunt controlate de nimeni. Avem monopol şi îşi fac de cap cum vor ei", a apreciat Iftime.

Ea susţine că evoluţia preţurilor la cimet şi oţel-beton ar putea conduce, printre altele, la falimentul unor firme de construcţii şi abandonarea unor proiecte. Totodată, numărul de procese între beneficiari şi constructori va creşte, dacă părţile nu vor renegocia contractele.

"Acolo unde există o relaţie corectă între beneficiar şi constructor, normal este să se reactualizeze preţurile", a spus Iftime.

Ea a adăugat că în prezent costurile de construcţie sunt de minim 800 de euro/ metru pătrat.

Vânzările de oţel-beton, care reprezintă în general între 40% şi 60% din volumul total al unei construcţii, vor urca în acest an cu 10-12%, la circa 1,45 milioane tone, de la 1,31 milioane de tone în 2007, potrivit datelor anunţate, la sfârşitul lunii februarie, de Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metal.

Preţul mediu la producător al oţelului-beton a fost de 460 - 470 euro pe tonă în 2007, ajungând în luna februarie la 490 euro pe tonă, au declarat atunci reprezentanţii asociaţiei.

Holcim (România), parte a grupului elveţian Holcim şi unul dintre principalii producători, a majorat cu 10-12% preţul cimentului, de la începutul anului. Markus Wirth, directorul general al companiei, a declarat săptămâna trecută că preţul de vânzare al producătorilor nu este acelaşi cu cel practicat în piaţă, în contextul în care unii dealerii exploatează zonele unde cererea este mai ridicată, prin preţuri mai mari.

Piaţa cimentului, dominată de trei dintre cei mai mari producători la nivel mondial, respectiv HeidlebergCement (Germania), Lafarge (Franţa) şi Holcim ar putea creşte în acest an, în volum, cu 20%, la circa 12 milioane de tone, din care importurile vor reprezenta între 300.000 de tone şi 500.000 de tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici