Consumul de gaze naturale va fi facturat în unităţi energetice

Modul de tarifare a gazelor naturale pentru populaţie va fi modificat la 1 iulie, facturile urmând să fie exprimate în unităţi energetice, nu în unităţi de volum, aşa cum se întâmplă în prezent, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

249 afișări
Imaginea articolului Consumul de gaze naturale va fi facturat în unităţi energetice

Consumul de gaze naturale va fi facturat în unităţi energetice (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, consumul facturat va fi exprimat în megawatti oră (MWh), nu în metri cubi.

În medie, un metru cub de gaze este echivalent cu o putere calorifică de 10,3 kWh (0,0103 MWh)-10,5 kWh, iar nivelul cel mai mic este de 8,7 kWh, sub care gazul nu poate fi comercializat, din cauza calităţii reduse.

Transgaz, distribuitorii şi operatorii depozitelor de gaze vor trebuie să transmită ANRE, până la 26 iunie, datele privind cantităţile şi puterile calorifice ale gazelor, potrivit ordinului emis de autoritate la 3 iunie.

Cei doi mari distribuitori de gaze sunt Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France, şi E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord), deţinut de grupul german E.ON. Romgaz şi Gaz de France sunt singurii operatori de depozite de înmagazinare a gazelor.

Transgaz a definit pentru consumatorii casnici mai multe zone pe ţară în funcţie de puterea calorifică a gazelor, iar pe baza acestor măsurători distribuitorii de gaze vor trece pe factură puterea calorifică a zonei determinate.

Puterea calorifică a gazelor este mai mare în zona de sud a ţării, faţă de nordul României, unde conţinutul energetic al gazelor este mai mic.

Distrigaz Sud şi E.ON au cerut ANRE să crească tarifele, cu până la 20%, la 1 iulie, solicitare analizată în prezent de autoritatea de reglementare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici