Contrabanda cu ţigări atinge cote record. Statul pierde un miliard de euro

Piaţa neagră a ţigărilor a înregistrat în câteva luni un avans de peste 50%, astfel încat acum, la fiecare trei pachete cumpărate, banii de pe unul intră direct în buzunarul contrabandiştilor.

36 afișări
Imaginea articolului Contrabanda cu ţigări atinge cote record. Statul pierde un miliard de euro

Contrabanda cu ţigări atinge cote record. Statul pierde un miliard de euro (Imagine: Business Magazin)

"În prezent, contrabanda preia poziţia de lider în vânzările în volum la nivel naţional, depăşind orice alt jucător din categorie", spune Marian Marcu, managing partner la Novel Research. Sunt chiar zone - în nordul şi în vestul ţării - unde contrabanda a ajuns să deţină jumătate din vânzările totale de ţigarete, arată acelaşi studiu.

În condiţiile în care plaja de costuri la raft pentru un pachet de ţigarete se întinde de la 8,3 lei la 10,9 lei, pe piaţa neagră preţurile variază între 4,5 şi 8 lei. Pentru actorii de pe piaţa neagră, profiturile sunt uriaşe, iar ca ordin de mărime se poate face un scenariu aşa cum, foarte probabil, îşi întocmesc şi contrabandiştii "planul de afaceri". Într-un camion încap aproape 800 de baxuri de ţigări, adică 400.000 de pachete. Dacă fiecare dintre ele este vândut cu cel puţin 1 euro, rezultă cel puţin 400.000 de euro pentru fiecare transport.

Citeşte mai multe despre contrabandiştii de ţigări şi cât pierde statul pe www.businessmagazin.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici