Costul orar al muncii în România, de 5,5 ori mai mic decât media UE

Costul orar al muncii a crescut anul trecut în UE la 23,1 euro, iar Bulgaria şi România s-au menţinut pe ultimele două locuri, cu 3,5 euro, respectiv 4,2 euro, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat, care relevă diferenţe semnificative între statele membre.

304 afișări
Imaginea articolului Costul orar al muncii în România, de 5,5 ori mai mic decât media UE

Costul orar al muncii în România, de 5,5 ori mai mic decât media UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Costul orar al muncii, reprezentând salarii, compensaţii financiare şi cheltuieli nesalariale ale angajatorului, precum contribuţiile la asigurări sociale, a crescut la nivelul UE de la 21,6 euro în 2008 la 23,1 euro anul trecut. În zona euro, indicatorul a urcat de la 25,8 euro în 2008 la 27,6 euro în 2011.

Cele mai ridicate valori au fost estimate pentru Belgia (39,3 euro), Suedia (39,1 euro), Danemarca (38,6 euro), Franţa (34,2 euro), Luxemburg (33,7 euro), Olanda (31,1 euro) şi Germania (30,1 euro).

La polul opus, cea mai ieftină forţă de muncă se regăseţet în Bulgaria (3,5 euro), România (4,2 euro), Lituania (5,5 euro) şi Letonia (5,9 euro).

Eurostat precizează că estimările pentru statele din afara zonei euro sunt influenţate de ratele cursului de schimb valutar. Studiul acoperă firmele cu mai mult de 10 angajaţi.

Pentru România, estimările sunt din anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici