Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse din 2011

Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse începând cu 1 ianuarie 2011, diminuare care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, a anunţat ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, după şedinţa de miercuri a Guvernului

565 afișări
Imaginea articolului Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse din 2011

Cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale vor fi reduse din 2011 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Cotele defalcate din impozitul pe venit vor fi diminuate, pentru a asigura resurse necesare plăţii pensiilor, începând cu 1 ianuarie 2011, pentru municipii, oraşe şi comune de la 47% la 44%, pentru judeţe de la 13% la 12% şi pentru echilibrarea bugetelor locale de la 22% la 21%, similar şi în Bucureşti. Toate aceste măsuri se aplică începând cu 1 ianuarie 2011, dar vor sta la baza fundamentării bugetului de stat pe anul viitor", a spus Blaga.

Guvernul a mai decis ca, dacă gradul de colectare a veniturilor proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale este mai mic de 97% în ultimii doi ani bugetari, atunci veniturile pentru anul curent să fie aprobate cel mult la nivelul încasărilor din ultimul an. Veniturile din valorificarea bunurilor unităţilor administrativ-teritoriale sau din donaţii sau sponsorizări se cuprind în buget numai după încasare.

TITLURILE ZILEI

Bugetul anual va cuprinde în mod distinct veniturile bugetare pentru achitarea plăţilor restante din anul anterior. Nu pot fi făcute angajamente bugetare noi dacă nu sunt plătite restanţele de la titlul de cheltuieli respectiv de anul trecut.

După regularizarea bugetului de stat şi achitarea tuturor datoriilor scadente, excedentul rezultat se raportează anul următor tot în bugetul local ca sursă de finanţare, desfiinţându-se practic fondul de rulment care, potrivit ministrului Blaga, funcţiona ca un buget paralel.

Disponibilităţile fondurilor evidenţiate în afara bugetului local rămân tot la administraţiile publice locale, dar sunt transferate şi cheltuielile în cadrul bugetului local.

Trimestrial, direcţiile judeţene de finanţe publice trimit autorităţilor locale o analiză succintă a modului în care se execută bugetele. Toate bugetele administraţiei publice locale se comunică MAI.

"De anul viitor, investiţiile locale vor fi tratate exact ca investiţiile care se fac pe fonduri europene. Pentru fiecare obiectiv de investiţii aprobat se încheie un contract de finanţare care prevede contribuţia bugetelor de stat şi contribuţia bugetelor locale pe un grafic de implementare de până la trei ani privind plăţile. Proiectele de investiţii pot fi aprobate numai dacă au asigurată integral finanţarea multianuală din bugetul local", a spus Blaga.

Guvernul va aproba plafonul naţional al contractării de noi împrumuturi şi a tragerilor pentru următorii trei ani bugetari, iar prevederea se aplică şi la aprobarea contractării şi a tragerilor pentru fiecare împrumut în parte.

Acele autorităţi publice locale care au înregistrat plăţi restante la sfârşitul anului anterior şi nu le-au aplicat la momentul solicitării autorizării nu au dreptul să contracteze un nou împrumut, cu excepţia celor aflate în insolvenţă sau în criză financiară.

Au acces la Fondul de rezervă al Guvernului numai unităţile administrativ-teritoriale ale căror plăţi restante în anul anterior sunt mai mici decât anul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici