Creanţele statului la agenţii economici ar putea fi compensate cu datoriile

Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativă care prevede compensarea creanţelor agenţilor economici care prestează lucrări sau servicii finanţate de la bugetul de stat în baza unor hotărâri de guvern, cu datoriile pe care statul le are faţă de operatori.

170 afișări
Imaginea articolului Creanţele statului la agenţii economici ar putea fi compensate cu datoriile

Creanţele statului la agenţii economici ar putea fi compensate cu datoriile (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Propunerea legislativă iniţiată de senatorul PNL Cristian Bîgiu a fost adoptată cu 40 de voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Iniţiatorul a argumentat că propunerea sprijină agenţii economici aflaţi în blocaj financiar, prin compensarea creanţelor către stat, ale sumelor pe care agenţii le datorează bugetului de stat în urma executării unor servicii din fonduri de la bugetul de stat stabilite prin Hotărâri de Guvern.

"Sunt foarte multe lucrări şi prestări de servicii pe care agenţii economici le-au efectuat în urma unor alocări de la bugetul de stat prin HG, bani care nu au fost plătiţi de un an, doi, poate chiar mai mult. În schimb, agenţilor economici li se percep penalităţi pe creanţele datorate. Este normal să fie o compensare doar pe aceste creanţe datorate în urma acestor lucrări, nu a tuturor creanţelor către stat", a spus Bîgiu.

Iniţiativa care modifică şi completează Codul de Procedură Fiscală încearcă să prevină declanşarea procedurii de faliment pentru firmele care nu pot achita penalizările la obligaţiile fiscale percepute pentru sumele nevirate de instituţiile publice în baza serviciilor prestate, sume care însă sunt supuse impozitării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici