Creditarea către sectorul privat din zona euro, la cea mai abruptă scădere din ultimii 14 ani

Creditarea din zona euro către companiile nefinanciare şi populaţie a scăzut în august pentru cea de-a 16-a lună consecutiv, cu 2%, cel mai abrupt declin de la formarea blocului monetar în 1999, potrivit datelor prezentate joi de BCE.

198 afișări
Imaginea articolului Creditarea către sectorul privat din zona euro, la cea mai abruptă scădere din ultimii 14 ani

Creditarea către sectorul privat din zona euro, la cea mai abruptă scădere din ultimii 14 ani (Imagine: Shutterstock)

Scăderea prelungită a creditării către sectorul privat semnalează situaţia economică dificilă din Europa după o recesiune îndelungată, scrie Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) s-a angajat să menţină dobânda de politică monetară la un nivel redus, pentru a stimula creditarea şi activitatea economică din zona euro.

Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea faţă de primele trei luni ale anului, după 18 luni de recesiune.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că creditarea către bănci a înregistrat progrese substanţiale, însă companiile nefinanciare au încă probleme de finanţare.

BCE anticipează că economia zonei euro se va contracta cu 0,4% în acest an, evoluţie urmată de o creştere modestă, de 1%, în 2014.

Draghi a afirmat că este pregătit să utilizeze orice instrument pentru a menţine costurile de finanţare la un nivel redus, inclusiv o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung. BCE a injectat în piaţă la începutul anului trecut aproximativ 1.000 miliarde euro prin două runde de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO), în cadrul cărora a oferit băncilor fonduri cu maturitatea la 3 ani, la costuri foarte scăzute, apropiate de dobânda de politică monetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici