Creşterea economică a României se menţine ridicată

Creşterea economică a României se va menţine ridicată în acest an, la fel şi a Bulgariei, însă perspectivele privind evoluţia statelor membre ale UE care au aderat în 2004 şi 2007 se înrăutăţesc, potrivit unui raport realizat de Centrul Internaţional pentru Creştere Economică.

19 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a României se menţine ridicată

Creşterea economică a României se menţine ridicată

Potrivit raportului, care include ţările care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007, cu excepţia Maltei şi Ciprului, cererea internă va rămâne principalul motor de creştere economică în acest an în România, fiind anticipată şi o revenire a sectorului exporturilor.

Pentru acest an, analiştii prognozează o creştere economică de 7,2%, iar pentru 2009 de 6,5%.

Spre deosebire de România, media creşterii economice a ţărilor analizate va încetini de la 7% în 2007, la 4,6% în acest an, pentru ca anul viitor să se plaseze la 4,5%. Încetinirea va fi generată, cu precădere, de evoluţia din Estonia şi Lituania, state care în trecut au înregistrat avansuri semnficative ale Produsului Intern Brut (PIB).

În ceea ce priveşte România, economiştii sunt de părere că riscurile sunt echilibrate pe termen scurt. Astfel, ca influenţă negativă este notată încetinirea creşterii economice la nivelul întregii Europe, ceea ce poate duce la încetinirea exporturilor, în timp ce ca factor pozitiv este menţionată majorarea salariilor, care poate impulsiona consumul.

Analiştii avertizează însă că o creştere economică accelerată poate conduce la o încetinire semnificativă pe termen mediu.

În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta rămâne "o provocare macroeconomică majoră" a României, notează economiştii.

"Nu ne aşteptăm ca inflaţia să revină pe un trend descendent semnificativ până în a doua jumătate a anului. Totuşi, inflaţia din decembrie este estimată la mai puţin de 6%. În 2009, ne aşteptăm la majorări mai reduse ale preţurilor la energie şi alimente. Cu acest ajutor, dezinflaţia poate continua şi inflaţia anuală medie se poate reduce la 5,9%. Pentru 2009, Banca Naţională ţinteşte o inflaţie de 3,5%, şi credem că în decembrie indicatorul poate fi aproape de limita superioară a intervalului de variaţie (2,5%-4,5% - n.r.)", se arată în raport.

Economiştii amintesc că Banca Naţională a României a majorat dobânda de politică monetară de şase ori consecutiv, începând din toamna anului trecut, în conformitate cu creşterea preţurilor şi a deprecierii monedei naţionale.

"În următoarele luni, nu este aşteptată reducerea dobânzii. Astfel, diferenţialul de dobândă comparativ cu zona euro va rămâne semnificativ", se spune în raport.

Pe partea de politică fiscală, analiştii sunt de părere că deficitul bugetar din acest an va depăşi valoarea programată la 2,3% din PIB, având în vedere că 2008 este un an electoral, şi nu sunt întrevăzute măsuri de întărire a politicii. Atât pentru acest an, cât şi pentru anul viitor, economiştii estimează un deficit bugetar de 3% din PIB.

Potrivit raportului, valoarea investiţiilor străine directe primite de România se va situa în acest an la 6,5 miliarde de euro, comparativ cu 7,069 miliarde de euro în 2007.

"În 2008, cerinţele de finanţare externă vor rămâne ridicate şi vor scădea doar marginal faţă de anul trecut, ajungând la 13% din PIB în 2008 şi 2009. Deficitul comercial va fi principalul motiv al acestor dezechilibre", se arată în raport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici