Creşterea economică a României va fi negativă în următoarele două-trei trimestre

Creşterea economică a României va continua să fie negativă în următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul acestui an sau începutul anului următor, a declarat, vineri, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti.

13 afișări
Imaginea articolului Creşterea economică a României va fi negativă în următoarele două-trei trimestre

Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

"Vom continua să ne modificăm constant prognozele. Creşterea va continua să fie negativă pentru următoarele două-trei trimestre şi îşi va reveni la sfârşitul anului 2009 sau începutul anului 2010", a afirmat Franks într-o conferinţă de presă.

Totodată, el a arătat că o secetă severă în acest an ar avea un impact negativ asupra PIB-ului, dar în special pe partea socială, respectiv asupra micilor fermieri.

În primul trimestru, PIB s-a contractat cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi a scăzut, conform datelor ajustate sezonier, cu 2,6% faţă de trimestrul patru

"Trimestrul I a fost mai rău decât ne-am aşteptat", a spus Franks.

El a precizat însă că, în calculul produsului intern brut, FMI are în vedere raportarea la trimestrul anterior.

"Nu am atins punctul minim, dar scăderile economiei vor fi din ce în ce mai mici, ceea ce ar putea indica o revenire", a spus Franks.

Totodată, oficialul FMI a arătat că şomajul va avea o tendinţă de creştere, pe fondul recesiunii.

"Va fi un an dificil pentru angajaţi până la finele anului", a spus Franks.

El a afirmat că deocamdată nu se pune problema revizuirii ţintelor trimestriale de deficit bugetar, ca urmare a scăderii economiei peste aşteptări în primul trimestru al acestui an.

"Sunt de acord cu ceea ce a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, că nu este nevoie de o relaxare a ţintelor", a adăugat şeful misiunii FMI.

El a menţionat că 2009 va fi un an dificil, chiar şi după semnarea acordului, dar a precizat că deja există rezultate pozitive, şi anume scăderea primei de risc şi o presiune mai redusă asupra cursului de schimb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici