Creşterea producţiei industriale va încetini la 5,8%

Creşterea producţiei industriale din primul semestru va fi de 5,8%, ritm uşor inferior celui din primele şase luni din 2007, de 6,1%, iar avansul productivităţii muncii va încetini la 9,1%, de la 10,8% în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unei anchete a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

25 afișări
Imaginea articolului Creşterea producţiei industriale va încetini la 5,8%

Creşterea producţiei industriale va încetini la 5,8% (Imagine: Mediafax Foto)

La nivelul trimestrului doi, producţia industrială se va majora cu 6,1%, iar productivitatea cu 9,4%, se arată în ancheta CNP, care include răspunsurile mai multor agenţi economici.

Creşterea productivităţii va fi determinată atât de avansul producţiei industriale, cât şi de reducerea numărului de salariaţi.

Astfel, managerii se aşteaptă la diminuarea cu 3,2% a numărului de salariaţi, la nivel de semestru, ritm atenuat comparativ cu cel din primele şase luni din 2007, de 4%.

Pentru trimestrul al doilea, respondenţii consideră că numărul mediu de salariaţi va ajunge la aproximativ 1,54 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o scădere cu 3,4% raportat la perioada similară a anului 2007.

Ramurile în care se prevăd reduceri importante de personal sunt extracţia şi prepararea minereurilor metalifere (20%), aparatura şi instrumente medicale (16,5%), pielărie şi încălţăminte (14,7%), articole de îmbrăcăminte (13,4%) şi produse din tutun (13,1%).

Agenţii economici intervievaţi consideră că în primul semestru al anului cifra de afaceri pentru piaţa internă va avea o dinamică uşor pozitivă, de 3,2%, în timp ce cifra de afaceri pentru piaţa externă se estimează să crească într-un ritm mai accentuat, de 10,6%.

În perioada aprilie - iunie, respondenţii prevăd o revigorare a industriilor pentru care volumul cifrei de afaceri a înregistrat valori negative în prima perioadă a anului, şi anume, dinamici pozitive în cazul ramurilor mijloace de transport neincluse la cele rutiere (20,6%), construcţii metalice şi produse din metal (14,4%), prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn (5,4%), alimentară şi băuturi (4,2%), articole de îmbrăcăminte (4,1%), sau o reducere a trendului descendent în cazul ramurii pielărie şi încălţăminte, de 9,1%.

În ceea ce priveşte stocurile de produse finite, agenţii economici apreciază o uşoară scădere de 0,6% la nivel de semestru, după ce în primul trimestru acestea au fost în creştere cu 3,2%, faţă de perioada similară a anului 2007.

Pentru primul semestru, respondenţii prognozează o scădere de 6,4% a costul unitar real cu forţa de muncă în industrie, faţă de ianuarie-iunie 2007.

Gradul de utilizare a capacităţilor de producţie aflate în funcţiune în perspectiva trimestrului doi, se vor situa, conform răspunsurilor agenţilor economici care fac parte din eşantion, la circa 75%, nivel inferior atât celui înregistrat în trimestrul anterior, cât şi celui din aceeaşi perioadă a anului 2007.

Datele obţinute din sondajele de conjunctură pentru sectorul industrial, indică pentru al doilea trimestru o creştere cu circa 1,4%, comparativ cu perioada similară din 2007, a volumului creditelor acordate agenţilor economici din industrie.

Pentru creditele restante se preconizează că acestea vor înregistra o creştere de 0,6% faţă de trimestrul anterior.

Această evoluţie va conduce la o relativă menţinere a ponderii creditelor restante în volumul creditelor totale, atât comparativ cu nivelul acestora în perioada ianuarie - martie 2008, cât şi cu perioada similară a anului 2007.

Pe baza răspunsurilor agenţilor economici din eşantion, se conturează pentru perioada următoare dinamici pozitive în sectorul industrial în ceea ce priveşte investiţiile.

Referitor la preţurile de consum, care au fost analizate în conexiune cu evoluţia preţurilor producţiei industriale pentru piaţa internă, rezultă că acestea vor prezenta pentru al doilea trimestru un ritm mediu lunar de creştere de circa 0,4%, situat la aproximativ acelaşi nivel cu cel din perioada aprilie - iunie 2007, de 0,43%, dar inferior valorii înregistrate în primele trei luni din acest an, de 0,74%.

Pentru semestrul întâi este prognozată o medie a preţurilor de consum de 8,2%, iar în luna iunie, raportat la luna decembrie 2007, nivelul preţurilor de consum este estimat să se situeze la 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici