Croitoru: Ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, vineri seara, că ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru, "pentru că sunt mulţi bani", iar rezervele interne sunt limitate.

19 afișări
Imaginea articolului Croitoru: Ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru

Croitoru: Ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Ar trebui să ne întoarcem la o finanţare din interior. A spus şi guvernatorul (Mugur Isărescu - n.r.) că rezervele interne cu care poate să împrumute sistemul bancar din România sunt limitate. Orice zi de întârziere pentru asigurarea finanţărilor externe sau, Doamne fereşte, întreruperea acestui lucru se transformă în creşterea costurilor, enorme, pentru toţi. Ar fi foarte greu", a afirmat Croitoru, la The Money Channel.

Anterior, el a declarat pentruMEDIAFAX că le va cere politicienilor sprijin arătându-le că prioritatea României o reprezintă finanţarea externă a economiei, la fel de importantă pentru stabilitatea democraţiei ca alegerile corecte.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti.

Ulterior, FMI a a nunţat că nu anticipează o întrerupere a acordului cu România şi că o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua revizuire a înţelegerii stand-by.

A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici