CSSPP vrea neincluderea în calcularea contribuţiilor sociale a sumelor virate pensiilor facultative

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a înaintat Ministerului Muncii o propunere de amendament la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, care vizează neincluderea în baza de calcul pentru contribuţiile sociale a sumelor virate la fondurile de pensii facultative.

20 afișări
Imaginea articolului CSSPP vrea neincluderea în calcularea contribuţiilor sociale a sumelor virate pensiilor facultative

CSSPP vrea neincluderea în calcularea contribuţiilor sociale a sumelor virate pensiilor facultative (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

"Din practica aplicării prevederilor legale în vigoare, în materia fiscală a contribuţiilor în sistemul pensiilor facultative (Pilonul III), s-a observat o interpretare şi aplicare diferită a acestora, de către agenţii economici. Propunerea Comisiei de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor întreprinse de instituţie pentru clarificarea regimului de deductibilitate totală a contribuţiilor în sistemul de pensii facultative", se arată într-un comunicat al Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Demersul CSSPP urmăreşte evitarea oricăror neînţelegeri la nivelul angajatorilor, se mai arată în comunicat.

Potrivit legislaţiei, contribuţiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Reamintim că, începând cu anul 2009, se aplică un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 de euro pe an, pentru angajat, şi 400 de euro pe an pentru angajator.

Prin misiunea şi atribuţiile sale, CSSPP pune în aplicare prevederile legilor aflate în vigoare, deciziile factorilor politici şi strategia guvernului în domeniu reformării sistemului de pensii din România.

"Astfel, Comisia efectuează toate demersurile necesare către instituţiile de resort, în vederea modificării legislaţiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilităţii contribuţiei aferente pensiei facultative", se mai spune în comunicat.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizează 204,04 milioane de lei, avansul faţă de decembrie 2008 fiind de 142,1%.

Primele contribuţii la fondurile de pensii facultative au fost virate în luna mai 2007.

Pe Pilonul III contribuie 187.172 persoane, cu peste 24% mai mult faţă de decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici