Cu cine s-a aliat Petrom pentru a căuta petrol şi gaze în Marea Neagră

Petrom şi gigantul american ExxonMobile, cea mai mare cor­poraţie petrolieră a lu­mii, se avântă în cel mai cos­ti­sitor pariu care s-au făcut vreo­dată cu subsolul României: cău­tarea rezervelor de petrol şi gaze din adân­curile Mării Negre.

307 afișări
Imaginea articolului Cu cine s-a aliat Petrom pentru a căuta petrol şi gaze în Marea Neagră

Petrom (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

După doi ani de cercetări, cele do­uă companii trec la o nouă fază: săparea primei sonde de ex­plorare din apele româneşti la mari adân­cimi, pas de cel puţin 100 de milioane de euro care ar putea antrena şi alţi giganţi în căutarea "aurului negru".

"Aşa se întâmplă în cercetare. Ei încearcă să vadă acum dacă acele "cap­ca­ne" pe care le-au văzut în explorările de până acum sunt pline de hidro­car­buri. Nu există o evaluare a acestor re­zer­ve, dar ceea ce vor ei să facă este să con­firme faptul că se află ceva acolo. Ro­mânia nu a avut niciodată instalaţii de foraj la adâncimi mari în apă pentru că nu a avut echipamentele necesare. Aces­ta este un semnal care-i va deter­mi­na şi pe alţii să se apuce de lucrări în Ma­rea Neagră", a spus Dorin Cojocaru, director general în cadrul Agen­ţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Forajul se va realiza în ape cu o adâncime cuprin­să între 50 şi 1.700 de metri ale perime­trului Neptun din Marea Neagră.

"De la fundul mării în jos, căutările pot ajunge la încă 2.000-3.000 de metri", a mai explicat Cojocaru.

Investiţiile ar putea depăşi cu uşurinţă suma de 100 de milioane de euro, după cum spun specialiştii din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Citeşte mai multe despre alianţa dintre Petrom şi ExxonMobile pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici