Cum au evoluat preţurile apartamentelor din marile oraşe în ultimele 6 luni

Preţurile solicitate de proprietari pentru vânzarea apartamentelor erau în iunie similare celor din decembrie, la nivel naţional, dar cu evoluţii diferite între oraşe, respectiv creşteri în Bucureşti, Constanţa, Timişoara sau Ploieşti şi scăderi în Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi.

1819 afișări
Imaginea articolului Cum au evoluat preţurile apartamentelor din marile oraşe în ultimele 6 luni

Cum au evoluat preţurile apartamentelor din marile oraşe în ultimele 6 luni (Imagine: Mediafax Foto)

Indicele naţional imobiliare.ro are la jumătatea anului o valoare de 1.034 euro/mp util, foarte apropiată de cea înregistrată în decembrie 2010, de 1.033 euro/ mp util. Faţă de iunie 2010, când indicele era de 1.163 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt cu 11,1% mai mici, se arată într-un comunicat al portalului.

"În acest semestru, variaţii mai mari ale preţurilor au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, unde asistăm pe de-o parte la scăderi de peste 5%, cum s-a întâmplat la Braşov, dar şi la creşteri cum sunt cele din Capitală. Proprietarii de apartamente vechi au fost mult mai pasivi, preţurile pe acest segment având oscilaţii mai mici. Creşterile au fost resimţite mai mult în prima parte a semestrului, ultimele două luni aducând ieftiniri. Principalii factori care au influenţat piaţa au fost pe de-o parte cele două programe Prima Casă, dar în egală măsură şi pauza şi incertitudinea dintre ele, iar pe de altă parte contextul economic ceva mai liniştit", a declarat în comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Indicele site-ului reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe portalul respectiv de către agenţiile imobiliare şi proprietari.

Pentru Bucureşti indicele era în iunie de 1.179 euro/mp util la apartamentele noi şi vechi, înregistrând o scădere de aproximativ 1% faţă de luna mai şi, totodată, o creştere de peste 2% faţă de acum şase luni. Apartamentele vechi au cunoscut o evoluţie în creştere cu 0,7% în acest interval.

"Deşi a scăzut cu 1% în iunie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti este cu 7,2% mai mare în prezent decât cu şase luni în urmă. Toate categoriile de apartamente noi au avut aceeaşi tendinţă, chiar dacă procentele sunt diferite. În aceste prime şase luni ale anului, cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu două şi trei camere, care s-au scumpit cu peste 6%. Garsonierele noi s-au scumpit cu aproape 2% în acest interval", se arată în comunicat.

În iunie, şi apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu aproape 1% în comparaţie cu luna mai. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această categorie a ajuns la 1.098/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,6% mai mult decât acum şase luni. În acest interval, apartamentele cu trei camere s-au scumpit cel mai mult, înregistrând o creştere de 2,4%. Garsonierele s-au scumpit cu 1,2%, apartamentele cu două camere cu 0,4%, iar cele cu patru camere cu 1%.

Sectorul rezidenţial din Constanţa a fost destul de dinamic în primul semestru, iar valoarea medie înregistrată de indicele imobiliare.ro pentru luna iunie a coborât la 941 euro/mp util, cu 1% mai puţin decât în mai, dar cu 2,4% mai mult decât la începutul semestrului. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a cunoscut o scădere de 2,3% în acest interval, ajungând la valoarea de 912 euro/mp util. Tendinţa nu s-a păstrat însă în cazul apartamentelor vechi al căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat, în acest semestru, o creştere de 3,6%, atingând valoarea de 948 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa sunt, în medie, cu 7,8% mai mici.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere 0,6% în luna iunie, evoluţia acestora înscriindu-se în trendul manifestat pe întreaga perioada a primului semestru. În primele şase luni ale anului, apartamentele cu două camere au înregistrat cea mai mare creştere, de 4,6%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 3,7%. Mult mai puţin dinamice s-au dovedit a fi garsonierele, care au cunoscut o variaţie de preţ de +0,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul garsonierelor, care sunt cu 8,3% mai ieftine, iar cea mai mică, de 7,2%, în cazul apartamentelor cu trei camere.

Spre deosebire de anul trecut, preţurile apartamentelor din Timişoara au avut o evoluţie în creştere în primele şase luni ale anului, înregistrând o variaţie de +1,5%. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru iunie a urcat cu 2,5% faţă de mai, la 799 euro/mp util. Diferenţa de preţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a diminuat, ajungând la 8,6%. Apartamentele noi s-au scumpit în primul semestru din 2011 cu 3,2%. Preţul mediu pentru această categorie este de 860 euro/mp util, cu 4,9% mai mic decât în urmă cu 12 luni.

În iunie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi din Timişoara a crescut cu 2,5%, până la 789 euro. Faţă de începutul semestrului, preţurile pe acest segment sunt mai mari cu 1,5%. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 3,3%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 1,1%, iar cele cu trei camere cu 2%. Garsonierele au înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 5%. În comparaţie cu luna iunie 2010, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 4,8% în cazul garsonierelor şi 10,8% în cazul apartamentelor cu patru camere.

În cazul oraşului Ploieşti, indicele imobiliare.ro indică în luna iunie o valoare medie de 897 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş, în scădere cu 0,2% faţă de luna anterioră. Per ansamblul primului semestru, însă, apartamentele s-au scumpit cu 2,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 9,1% mai mici.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în Braşov are în iunie o valoare de 863 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,5% mai puţin decât în mai, respectiv cu 0,8% mai puţin decât în urmă cu şase luni. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele scoase la vânzare în Braşov sunt cu 7,9% mai ieftine. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins valoarea de 897 euro/mp şi a scăzut cu 2% faţă de luna mai, iar în ultimele şase luni cu 5,2%.

În iunie, în Braşov apartamentele vechi s-au ieftinit cu aproape 1,5%, preţul acestora coborând de la 873 euro/mp util la 861 euro/mp util. Pe parcursul primelor şase luni ale anului, scăderea înregistrată a fost de 0,6%. În contrast cu situaţia din alte oraşe, în Braşov, apartamentele mari, cu trei şi patru camere, au cunoscut o creştere de preţ de 3,4%, respectiv 0,5%. Apartamentele cu două camere au înregistrat o scădere de 1,7% în ultimele şase luni, iar garsonierele s-au ieftinit cu 1% în intervalul analizat. În comparaţie cu iunie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 8% mai ieftine.

Indicele pentru Cluj-Napoca nu a înregistrat oscilaţii majore în iunie. Astfel, preţul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare are aproape aceeaşi valoare ca şi în mai, 989 euro/mp util (faţă de 990 euro/mp util). Valoarea actuală este cu 0,4% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu şase luni şi cu 3,2% mai mică decât acum un an. Scăderea de preţ a fost resimţită doar pe segmentul apartamentelor vechi, care a influenţat evoluţia indicelui general la nivelul oraşului. Apartamentele noi s-au scumpit cu 7,9% în acest semestru, până la 993 euro/mp.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la 987 euro/mp util, în scădere cu 1,1% faţă de luna mai şi cu 2,7% faţă de acum şase luni. Cea mai mare variaţie de preţ din acest semestru este întâlnită în cazul apartamentelor cu două camere, unde a fost constatată o scădere de 3,6%. Garsonierele s-au ieftinit cu 1% în ultimele treizeci de zile, iar apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 3,4%. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,5% mai mici în comparaţie cu luna iunie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu două camere.

Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi înregistrează în iunie o valoare medie de 848 euro/mp util, în scădere cu 1,3%, faţă de începutul anului. În comparaţie cu luna iunie 2010, preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele scoase la vânzare în capitala Moldovei sunt cu 7,4% mai mici. Cele două categorii de apartamente au înregistrat evoluţii diferite, apartamentele noi s-au ieftinit, iar cele vechi s-au scumpit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici