Cursul BNR a coborât la 4,3916 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni

Cursul de schimb anunţat de BNR a variat nesemnificativ marţi, la 4,3916 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni şi jumătate, în timp ce pe piaţa interbancară a fost atins cea mai redusă rată de schimb începând din iunie anul trecut.

109 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a coborât la 4,3916 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni

Cursul BNR a coborât la 4,3916 lei/euro, un nou minim al ultimelor 10 luni (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Cursul leu/euro publicat marţi de BNR este cu 0,02 bani sub cotaţia de vineri. O paritate mai mică a fost publicată cel mai recent de BNR pe 30 iulie 2013, când euro a fost cotat la 4,3907 lei.

Pe de altă parte, cursul anunţat de banca centrală pentru dolarul SUA a urcat cu 1,72 bani, respectiv 0,52%, la 3,2401 lei/dolar. Pentru francul elveţian, BNR a publicat o rată de schimb de 3,6017 lei/franc, faţă de 3,6077 în şedinţa anterioară.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

"Nivelul de 4,39 lei/euro a rezistat în ultimele două săptămâni, însă astăzi leul este tranzacţionat la o valoare atinsă ultimă dată pe parcursul lunii iunie din anul precedent. Această evoluţie susţine ideea noastră conform căreia pe termen scurt pare mai probabilă tranzacţionarea pragului de 4,35 lei/euro decât cea a nivelului de 4,45 lei/euro şi ne aşteptăm ca evoluţia să continue astăzi mai ales având în vedere că leul pare să nu fi resimţit mişcarea puternică din ultimele zile din piaţa monetară", apreciază analiştii ING Bank într-o notă transmisă marţi.

Cu puţin timp înaintea orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,3910 - 4,3920 lei, în urcare uşoară faţă de nivelurile înregistrate la finalul şedinţei de vineri, de 4,3880 - 4,3899 lei/euro.

Cursul de schimb a început ziua la 4,3875 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel începând din luna iunie a anului trecut, după care a urcat uşor până la un maxim de 4,3931 lei/euro, potrivit dealerilor. Cea mai redusă rată la care au fost efectuate tranzacţii în prima parte a zilei de marţi a fost de 4,3840 lei/euro.

În prima parte a zilei au fost realizate 53 de transferuri pe piaţa interbancară, un volum mai bun decât cel din aceeaşi perioadă a şedinţei de vineri, care se încaderază însă în tiparul unei veri liniştite.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,35%, iar zlotul a pierdut 0,2% în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor practicate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă uşor şi au ajuns la 1,39% - 1,89% pe an de la 1,71% - 2,21% pe an la începutul zilei de vineri.

Dobânzile continuă să fie sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, şi mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut, deasemenea, de la 1,74% - 2,24% pe an la 1,49% - 1,99% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a scăzut de la 2,63% pe an la 2,57% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici