Cursul de schimb a încheiat la 4,06 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro şi în a doua parte a şedinţei de luni şi paritatea nu a mai coborât sub pragul de 4 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare, iar la finalul zilei euro era cotat la 4,0600 - 4,0650 lei.

21 afișări
Imaginea articolului Cursul de schimb a încheiat la 4,06 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat la 4,06 lei/euro

Nivelul de la finalul şedinţei este cu 8,9 bani peste cursul de miercuri, 24 decembrie (cea mai recentă zi în care piaţa interbancară locală a fost deschisă), de 3,9700 - 3,9775 lei/euro.

"Piaţa a avut o lichiditate redusă pe întreaga şedinţă, iar cererea de euro a fost atât din partea clienţilor comerciali, cât şi din partea unor investitori speculativi", a afirmat dealerul unei bănci.

Primele tranzacţii de luni au fost efectuate la 3,9710 - 3,9760 lei/euro, paritatea fiind în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei de miercuri.

Imediat după deschidere au fost câteva ordine de vânzare de euro şi cursul a coborât la 3,9670 - 3,9720 lei/euro, însă în cadrul a două tranzacţii realizate între investitori străini paritatea a urcat până la 4,0005 lei/euro.

Până aproape de mijlocul zilei, când este calculat cursul de schimb oficial de Banca Naţională a României (BNR), transferurile au fost efectuate la cotaţii uşor sub nivelul de 4 lei/euro.

Înainte de anunţarea ratei de referinţă de către banca centrală, paritatea a urcat din nou peste pragul de 4 lei/euro. În aceste momente, BNR a cerut cotaţii mai multor bănci, însă nu a intervenit în piaţă.

Cursul de referinţă anunţat de BNR, de 3,9964 lei/euro, a reprezentat un nou maxim al ultimilor patru ani şi două luni, o paritate mai mare fiind afişată în data de 12 noiembrie 2004, când rata de schimb oficială a fost de 4,0259 lei/euro.

Rata de schimb anunţată luni este cu 3,15 bani mai mare faţă de paritatea de miercuri, 24 decembrie, când euro a fost cotat la 3,9649 lei/euro.

Leul a avut o depreciere mai accelerată faţă de euro decât a valutelor statelor din regiune, care la finalul şedinţei de la Bucureşti aveau variaţii reduse.

Băncile comerciale au oferit dobânzi de 13,97% - 15,16% pentru plasamentele la o zi, în timp ce randamentele pentru sumele atrase pe o perioadă de o săptămână au fost de 14% - 15,51%.

Ministerul Finanţelor a atras, luni, 1,3 miliarde lei de la bănci, pentru nouă zile, pentru care va plăti o dobândă medie de 14,24% pe an, cu 0,64 puncte mai mare faţă de cea acceptată la licitaţia anterioară, de 13,6%.

Citeşte şi:

Cursul a închis şedinţa la 3,97-3,9775 lei/euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici