Curtea de Conturi: Pavilionul României la EXPO Shanghai, vândut cu 13,59% din preţ

Curtea de Conturi a constatat în raportul pe 2010 că jumătate din cheltuielile făcute cu pavilionul României de la EXPO Shanghai, respectiv 10.488 mii lei, au fost pentru construcţia şi dotarea pavilionului Greenopolis, care a fost vândut apoi cu 1.425 mii lei, adică 13,59% din valoarea iniţială.

288 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Pavilionul României la EXPO Shanghai, vândut cu 13,59% din preţ

Curtea de Conturi: Pavilionul României la EXPO Shanghai, vândut cu 13,59% din preţ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul Curţii de Conturi a constatat "aprobarea şi efectuarea de cheltuieli neeconomicoase, cu ocazia participării României la Expoziţia Mondială EXPO 2010 «Un Oraş Mai Bun, O Viaţă Mai Bună» - Shanghai China".

"Expoziţia s-a desfăşurat în perioada 1 mai - 31 octombrie 2010. Structura cheltuielilor demonstrează că aproximativ 50% din cheltuieli, respectiv 10.488 mii lei, au fost efectuate pentru construcţia şi dotarea pavilionului denumit generic «Greenopolis», având formă de măr, construcţie cu 3 etaje înglobând: scena, gradena, sala de expoziţii, restaurant, sala de conferinţe, birouri/spaţii tehnice. La finalul expoziţiei, construcţia a fost vândută în China cu suma de 1.425 mii lei, reprezentând 13,59% din valoarea de construcţie", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit raportului Curţii de Conturi, în ceea ce priveşte EXPO Shanghai 2010, s-a constatat că "inventarierea patrimoniului nu s-a organizat în conformitate cu legislaţia în acest domeniu".

De asemenea, s-a constatat "lipsa unor bunuri de natura obiectelor de inventar şi mijloace fixe, transferate la Ambasada României din Beijing, la finalizarea EXPO2010 Shanghai, China", cu o valoare estimativă ce însumează 53 mii lei.

Pavilionul României a organizat, la 31 octombrie 2010, festivitatea de încheiere a prezenţei la Expoziţia mondială de la Shanghai, informa MAE la acel moment, precizând că ultimul spectacol pe scena pavilionului a fost susţinut împreună de ansamblurile folclorice Dorna Dorului şi ansamblul secuiesc Harghita. Întins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, pavilionul României s-a învecinat cu cele ale Rusiei, Croaţiei şi Olandei, fiind situat în "zona europeană" a expoziţiei.

Prin comparaţie cu sumele investite de celelalte ţări, România nu a cheltuit foarte mult pentru organizarea pavilionului. Principalele costuri au fost generate de contractul pentru proiectul de execuţie, obţinerea autorizărilor şi construcţie, în valoare de 2,44 milioane de euro. Construcţia pavilionului a fost realizată în şase luni, de o companie chineză, după un concept românesc. De asemenea, un contract de 1,15 milioane de euro a fost încheiat în urma unei licitaţii cu firma Stage Expert, care a asigurat echipamentele tehnice, transportul acestora, asigurarea şi operarea lor pe toată durata expoziţiei. Românii au mai plătit 138.000 de euro pentru paza mărului, asigurată de zece persoane, pentru curăţenie şi pentru cele nouă hostess-uri.

Mărul verde românesc a fost cotat, într-un top neoficial, între primele zece dintre cele aproape 200 de pavilioane de la Expo Shanghai.

Organizatorii declarau la începutul EXPO Shanghai că speră să poată păstra construcţia şi după închiderea expoziţiei şi să o folosească pentru promovarea României în China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici