Dăianu: Perspectiva economică europeană este cenuşie şi marcată deja de iminenţa unei recesiuni

Perspectiva economică pentru anul viitor la nivel european este cenuşie, fiind mai delicată decât în urmă cu trei ani şi marcată deja de iminenţa unei recesiuni, şi este nevoie ca uniunea monetară să fie reformată fundamental, a declarat analistul economic Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor.

272 afișări
Imaginea articolului Dăianu: Perspectiva economică europeană este cenuşie şi marcată deja de iminenţa unei recesiuni

Dăianu: Perspectiva economică europeană este cenuşie şi marcată deja de iminenţa unei recesiuni (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Uniunea monetară este defectă, e mult mai greu să reconstruieşti o casă atunci când ea arde. Ce se conturează ca soluţie în momentul de faţă este o stingere parţială a focului, pentru că nu se ating de viciile de fond ale Uniunii. Ei trebuie să încerce să stingă focul şi să umble la desingul uniunii monetare, căreia îi lipsesc construcţii de bază. Dacă nu se modifică designul, nu văd cum poate supravieţui. Situaţia este mai delicată decât în 2008-2009, viciile zonei euro sunt fundamentale, iar perspectiva este cenuşie", a spus Dăianu, la întâlnirea ZF Expert.

El a avansat şi trei scenarii de evoluţie a situaţiei economice la nivelul UE, respectiv un scenariu maxim în care liderii UE găsesc rezolvarea problemelor (pentru care a indicat însă şanse de reuşită în proporţie de o treime), scenariul mediu în care liderii UE stabilesc o soluţie temporară, lăsând Banca Centrală Europeană să intervină cu împrumuturi pe trei ani şi crescând capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiară (peste 50%), şi un scenariu catastrofal în care liderii UE nu se înţeleg (sub 15%).

"Marea întrebare este dacă acest noul val de recesiune va fi de adâncime sau nu va complica peste măsură situaţia băncilor. Dacă recesiunea va fi adâncă, semnificativă, băncile vor avea o atitudine de «arici» şi vor fi foarte reticente. În fapt, criza nu vine acum, ci criza a rămas. Ne confruntăm cu un nou val de recesiune deoarece supraîndatorarea unor state şi a sectorului privat a făcut ca bilanţul băncilor să fie în continuare cenuşiu, iar situaţia guvernelor s-a înrăutăţit", a spus Dăianu.

Întrebat dacă situaţia actuală este una similară cu cea din perioada sfârşitului de an 2008-începutul anului 2009, caracterizată de începerea crizei, Dăianu a arătat că există semne privind "griparea" pieţelor şi că România nu ar putea în prezent apela la un pachet de finanţare externă de dimensiunea celui din acea perioadă.

"Ar trebui poate să susţinem în faţa Comisiei ca din resursele europene să putem alimenta o posibilă intervenţie a statului român în caz că este nevoie, pentru că stabilitatea financiară poate să constituie un proiect finanţat cu fonduri europene", a spus Dăianu.

El a susţinut totodată că în ultimii ani a existat o senzaţie falsă de prosperitate la nivelul UE, în care de fapt s-a trăit pe datorie.

"Toţi am trăit pe datorie, a fost o prosperitate falsă", a spus Dăianu.

Ideea a fost susţinută şi de economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, prezent la întâlnirea ZF Expert, care a arătat la rândul său că Uniunea Europeană s-a bazat în ultimii 50 ani pe un model de dezvoltare axat pe creşterea necontrolată a datoriei publice la nivelul statelor şi scăderea sancţiunilor pentru problemele apărute la nivelul unei bănci, iar România s-a urcat "în ultimul vagon" şi a prins cinci ani de supraîndatorare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici