Dan Suciu: Obţinerea de dobândă pentru rezerva de aur nu este un obiectiv prioritar pentru BNR

Obţinerea unei eventuale dobânzi pentru rezerva de aur nu este un obiectiv prioritar pentru BNR, care a obţinut un profit considerabil prin fructificarea altor componente ale rezervei internaţionale şi nu a fost nevoită să utilizeze în acest scop aurul, spune Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Urmărește
512 afișări
Imaginea articolului Dan Suciu: Obţinerea de dobândă pentru rezerva de aur nu este un obiectiv prioritar pentru BNR

Dan Suciu: Obţinerea de dobândă pentru rezerva de aur nu este un obiectiv prioritar pentru BNR

„Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea unor bonificaţii prin dobânzi. Aceasta este menirea rezervei internaţionale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.

Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent şi eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate şi diversificarea riscurilor bilanţiere ale instituţiei, siguranţa şi lichiditatea plasamentelor. Obţinerea unei performanţe investiţionale cât mai ridicate este un obiectiv secundar.

BNR a obţinut în perioada ultimilor ani profit bilanţier considerabil prin fructificarea inteligentă a altor componente ale rezervei internaţionale şi nu a fost nevoită să utilizeze în acest scop rezerva de aur. Consiliul de administraţie al BNR a decis în 2006 să nu mai facă astfel de operaţiuni de vreme ce randamentele obţinute şi, ulterior, în contextul crizei internaţionale, riscurile crescute nu mai făceau posibile îndeplinirea obiectivelor de prudenţă şi siguranţă care circumscriu activitatea de administrare”, a spus Suciu, într-o declaraţie de presă.

Purtătorul de cuvânt al BNR a răspuns unor semnale din spaţiul public, mai multe publicaţii ridicând semne de întrebare în legătură cu neîncasarea de dobândă pentru rezerva de aur a României, aflată la Banca Angliei. „Din păcate, au fost citate doar opiniile celor care susţin acest punct de vedere, fără să fie luate în considerare documentele BNR (Raportul Anual 2017 pag. 167 -180 Evoluţia stocului de aur în perioada 1990 – 2017) sau punctele de vedere menţionate deja în această chestiune, în ciuda apelului făcut în acest sens (Paul Văleanu, „Atenţie la cifre!”; Cătălin Dumitrescu, „Adevărul despre aurul României - răspunsul unui coleg de generaţie la repetatele fantasmagorii ale lui Lucian Isar”). Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 şi 31 din Legea 312/2004)”, precizează purtătorul de cuvânt al BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici