Dascălu, BCR: Dobânzile ar putea să scadă în continuare în 2021

  • Cursul de schimb este aşteptat să îşi continue creşterea în mod gradual, cu posibilitatea de a ajunge la 5,05 lei/euro în 2022
  • ratele de dobândă vor continua să scadă şi în 2021, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, într-o videoconferinţă, citat de ZF.
Urmărește
486 afișări
Imaginea articolului Dascălu, BCR: Dobânzile ar putea să scadă în continuare în 2021

Dascălu, BCR: Dobânzile ar putea să scadă în continuare în 2021

„Ratele de dobandă probabil vor con­ti­nua să mai scadă în acest an. BNR rămâne des­tul de atentă la cursul de schimb. Ne aş­tep­tăm la o depreciere uşoară şi graduală a cursului de schimb, în timp ce leul pare puţin supraevaluat.“

Pentru finalul anului 2021, BCR antici­pează un curs de 4,95 lei/euro.

Ciprian Dascălu a mai explicat că evoluţia cursului de schimb din România pe ultimii şapte ani arată ca un tunel care devine din ce în ce mai strâmt.

„Există o preferinţă din partea băncii cen­trale de a ţine cursul de schimb foarte stabil. Dacă ne gândim, cursul de schimb are o in­fluenţă destul de mare privind încre­derea consumatorilor prin faptul că eco­nomia este euroizată. Toată lumea gândeşte în euro. În acelaşi timp, leul este destul de scump faţă de zlotul polonez sau forintul maghiar. Ce implică acest lucru. Practic, un producător din România care produce acelaşi bun ca şi un producător din Ungaria sau Polonia, datorită acestei stabilităţi a cursului de schimb este forţat din marja de profit să acopere acest diferenţial. Este un consens în piaţă că leul românesc este puţin supraevaluat, iar o corecţie va avea loc gradual“, a mai spus economistul-şef al BCR.

În ceea ce priveşte dobânzile, Dascălu sus­ţine că BNR are în continuare loc pentru a reduce dobânzile, mai ales că ratele de dobândă din România se află în continuare la un nivel ridicat faţă de alte ţări europene.

„Este în continuare loc ca BNR să re­ducă dobânzile. Dacă ne uităm la ratele do­bânzilor din România, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană, încă sunt ridicate. Convergenţa ratelor de dobândă va fi destul de înceată, dat fiind că România are de-a face cu o inflaţie undeva la 3 puncte procentuale. Inflaţia reprezintă un impozit pentru toată lumea, în special pentru cei cu venituri mici.“

BCR anticipează că BNR va reduce dobânda-cheie la 1% în acest an, nivelul ur­mând să fie menţinut şi în 2022. În conse­cinţă, indicele ROBOR la trei luni ar urma să coboare la 1,2% în acest an şi la 1% în 2022.

Creşterile salariale au avut un impact asupra preţurilor, iar inflaţia a rămas şi con­ti­nuă să fie destul de ridicată faţă de ţările din regiune, a mai adăugat Ciprian Dascălu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bcr,
estimări,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici