Datele FMI privind necesarul de finanţare din Europa de Est au fost exagerate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, miercuri, că datele privind necesarul de finanţare al unor state din Europa de Est cuprinse într-un raport prezentat în luna aprilie sunt exagerate, în principal din cauza unor erori de calcul.

9 afișări
Imaginea articolului Datele FMI privind necesarul de finanţare din Europa de Est au fost exagerate

Datele FMI privind necesarul de finanţare din Europa de Est au fost exagerate

FMI va republica în scurt timp datele corectate.

Datele în discuţie au fost cuprinse într-un tabel inclus în Raportul de Stabilitate Financiară Globală, publicat pe 21 aprilie, şi au relevat că multe ţări din Europa de Est au un necesar ridicat de finanţare.

Fondul a subliniat în raport această chestiune ca pe o problemă importantă deoarece multe state din regiune sunt dependente în mare măsură de finanţarea acordată de marile bănci vest-europene, iar criza financiară globală a afectat fluxul de credit. Condiţiile financiare din ce în ce mai dificile de pe pieţele emergente din Europa de Est ar putea acutiza problemele din sectorul bancar din Europa de Vest, a arătat FMI în studiul publicat pe 21 aprilie.

Amploarea reviziilor necesare pentru corectarea datelor nu este cunoscută.

"Ne aflăm în proces de corectare a cifrelor (...) în ceea ce priveşte nevoile de finanţare ale statelor cuprinse în tabel. Ne aşteptăm ca cifrele corectate să fie publicate în curând", a declarat, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al FMI Simonetta Nardin.

Tabelul s-a regăsit în pagina a zecea a raportului de stabilitate financiară. La ora difuzării acestei ştiri, varianta Raportului disponibilă pe site-ul FMI prezintă un spaţiu blanc în locul tabelului, cu precizarea "Retras temporar - actualizare şi corectare în curs".

FMI a anunţat că rectificările vizează în principal erori de calcul. Pe de altă parte, în cazul Cehiei, cifrele publicate iniţial au fost rezultatul unei erori de tipărire.

"Regretăm aceste erori şi vom revizui procedurile interne ale FMI în concordanţă cu lecţia învăţată", a afirmat Nardin.

FMI şi-a redus semnificativ, în aprilie, prognoza economică pe 2009 pentru majoritatea statelor din Europa de Est, acuzând criza creditelor, scăderea cererii şi volatilitatea pieţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici