Datoria publică a României a scăzut uşor în august faţă de iulie

Datoria publică a României a scăzut uşor de la 138,8 miliarde de lei în iulie, la 138,2 miliarde de lei la finele lunii august, însă ponderea în Produsul Intern Brut (PIB), de 27,7%, a fost cu şase puncte procentuale mai mare faţă de cea înregistrată la finele anului trecut, potrivit MFP.

16 afișări
Imaginea articolului Datoria publică a României a scăzut uşor în august faţă de iulie

Datoria publică a României a scăzut uşor în august faţă de iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Datoria publică a României la 31 decembrie 2008 a fost de 109,75 miliarde de lei, echivalentul a 21,78% din PIB.

Datoria publică guvernamentală reprezenta la finele lunii august 92,95% din total, comparativ cu 93,16% după primele şapte luni ale anului.

Astfel, autorităţile locale şi-au majorat ponderea în sold de la 6,84% în iulie, la 7,05% la finele lunii august.

Ponderea în PIB a fost calculată la o valoare de 503,9 miliarde de lei pentru anul trecut şi de 498,9 milarde de lei pentru 2009.

Finanţele au atras în primele opt luni împrumuturi noi de 79,8 miliarde de lei, marea majoritate emisiuni de titluri de stat, în valoare totală de 53,22 miliarde de lei.

Valoarea împrumuturilor contractate direct de stat era de 26,54 miliarde de lei lei la finele lunii august.

În perioada ianuarie-august, au dominat emisiunile de certificate de trezorerie la şase luni, 37,8% din total, urmate de certificatele cu scadenţă la trei luni, cu o pondere de 28,7%, şi certificate de trezorerie la o lună reprezentând 17,1%.

Valoarea titlurilor de stat vândute de Ministerul Finanţelor de la începutul anului se ridică la 57,18 miliarde lei, suma împrumutată fiind de aproximativ nouă ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 6,66 miliarde lei.

Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul de Finanţe a crescut de peste patru ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici