Davos: Marii bancheri ai lumii sunt tot mai încrezători în rezolvarea crizei zonei euro

Unii dintre cei mai importanţi bancheri ai lumii prezenţi la Davos sunt tot mai optimişti în privinţa şanselor de rezolvare a crizei din zona euro şi au încredere că default-ul datoriilor Greciei, devenit inevitabil, va fi unul ordonat.

571 afișări
Imaginea articolului Davos: Marii bancheri ai lumii sunt tot mai încrezători în rezolvarea crizei zonei euro

Davos: Marii bancheri ai lumii sunt tot mai încrezători în rezolvarea crizei zonei euro (Imagine: Shutterstock)

Participanţii la o reuniune privată de la Forumul Economic Mondial de la Davos, între care s-au aflat directorii generali ai JP Morgan Chase, Barclays, Citigroup şi UBS, au recunoscut că au avut loc progrese semnificative.

Majoritatea au menţionat lansarea de către Banca Centrală Europeană (BCE), luna trecută, a unor împrumuturi ieftine pe trei ani, în valoare de aproape 500 de miliarde de euro, ca un posibil moment de cotitură, după aproape trei ani de haos pe pieţele financiare care a pus în pericol pe unii dintre cei mai mari jucători din sectorul financiar.

"Anul 2011 a fost unul al marilor temeri legate de riscurile implicate de datoriile suverane. La intrarea în 2012 ne simţim mai confortabil pentru că au avut loc progrese", a declarat directorul general al Barclays, Bob Diamont.

El a spus că atitudinea generală este de precauţie, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă în continuare zona euro.

Bancherii au apreciat însă progresele făcute în privinţa uniunii fiscale din zona euro şi a rezolvării problemelor de finanţare şi de lichidităţi ale băncilor europene, prin banii ieftini de la banca centrală.

"Injecţia de împrumuturi pe trei ani a BCE a fost un factor important, care a eliminat un risc major legat de lichiditatea băncilor", a declarat şeful JP Morgan, Jamie Dimon.

El a spus că vede riscuri nule la adresa solvabilităţii băncilor, implicate de criza din Grecia, chiar dacă situaţia va declanşa contractele de asigurare a datoriilor (CDS-urile).

Negocierile Greciei cu creditorii privaţi au intrat joi într-o nouă fază, atenţia fiind concentrată pe posibila contribuţie a BCE şi a altor finanţatori publici la reducerea datoriilor.

Bancherii speră că criza din Grecia este privită tot mai mult ca un caz izolat în interiorul zonei euro, care va fi rezolvat printr-un default ordonat, a arătat Diamond.

"A existat un consens în discuţii că va avea loc un default ordonat al Greciei. Restul zonei euro nu reprezintă un motiv mare de îngrijorare", a afirmat directorul general al unei bănci elveţiene mari.

În pofida semnelor de optimism, bancherii americani sunt totuşi mai precauţi în privinţa perspectivelor zonei euro.

"Americanii sunt cei mai pesimişti. Nu înţeleg cu adevărat cum funcţionează zona euro", a spus un şef al unei bănci mari din zona euro.

Printre participanţii la discuţii s-au mai aflat şeful Prudential, Tidjane Thiam, cel al Julius Baer, Borins Collardi, Brady Dougan, de la Credit Suisse, şi directorul Intensa Sanpaolo, Enrico Cuchiani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici