De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 de miliarde de euro într-un singur an

În România, instituţiile statului despre care s-a dovedit că au încercat să deruleze licitaţii ilegale, în care nu s-a respectat legea, se apără spunând că nu au greşit cu nimic, "problema adevărată" fiind, în opinia acestora, legea, care este interpretabilă, potrivit Gândul.

133 afișări
Imaginea articolului De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 de miliarde de euro într-un singur an

De ce s-au anulat în România licitaţii de 2,72 de miliarde de euro într-un singur an (Imagine: CIprian Sterian/Mediafax Foto)

Indiferent că a fost vorba despre anularea unei licitaţii de 100 sau de 25 de milioane de euro, conducerea instituţiilor respective nu a acordat aproape niciun fel de sancţiuni administrative. Instituţiile statului, fie că este vorba despre primării, compania de drumuri naţionale sau de firme de utilităţi care aparţin primăriilor, greşesc licitaţii de sute de milioane de euro fără însă ca vreun angajat să fie sever sancţionat.

Anul trecut, în România au fost anulate de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) 603 licitaţii şi alte proceduri de atribuire a contractelor în valoare totală de 2,72 miliarde de euro .

Anularea unei licitaţii, în urma contestaţiilor depuse, are loc doar atunci când instituţiile abilitate ajung la concluzia că autoritatea contractantă nu a respectat legea în ceea ce priveşte cheltuirea banului public.

"Măsura anulării trebuie privită ca una prin care se previne cheltuirea banului public prin contracte ce au la bază încălcarea unor prevederi ale legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice", a explicat pentru gândul Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici