De ce se scumpeşte mâncarea de trei ori de la graniţă până pe raftul magazinelor

În România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intră în vamă, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii şi INS.

26 afișări
Imaginea articolului De ce se scumpeşte mâncarea de trei ori de la graniţă până pe raftul magazinelor

De ce se scumpeşte mâncarea de trei ori de la graniţă până pe raftul magazinelor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

De exemplu, cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar au ajuns în România anul trecut la un preţ mediu de circa 70 de bani pe kg, în timp ce la magazine nu pot fi cumpăraţi cu mai puţin de 3-3,5 lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahăr, lapte, cafea diferenţele între preţurile medii cu care aceste mărfuri ajung în graniţă şi cele cu care sunt cumpărate sunt de până la 2,5 ori.

"De la intrarea în ţară şi până să ajungă la magazine sunt mai mulţi intermediari pe lanţ, fiecare îşi pune adaos. Eu vând în prezent cartofii cu un preţ de 2-2,2 lei pe kg, cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă că practic eu îi dau cu 1,6 lei pe kg", a declarat pentru gândul Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi. Benea spune că din UE sunt aduşi mai ales cartofi de dimensiuni mari, care sunt refuzaţi de consumatorii din ţările dezvoltate. În ultimele 12 luni, cartofii s-au scumpit cu circa 50%, potrivit statisticilor INS.

Oficialii Ministerului Agriculturii au declarat pentru gândul că nu dispun de pârghii pentru a interveni pentru ca preţurile să nu mai crească. "Ştiţi cu cât se importă tomatele? Cu 1,8-2 lei, iar la magazin aţi văzut cu cât se vând. Din păcate nu putem face nimic, ce să facem, să introducem mercurialul? De la vamă produsele pot trece prin unul, doi, sau mai mulţi intermediari până ajung la raft", a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Citeşt mai multe despre scumpirea alimentelor de la graniţă până în magazine pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici