Declinul indicatorilor economici a redus apetitul investitorilor pentru piaţa financiară românească

Deteriorarea indicatorilor macroeconomici, precum deficitul de cont curent, inflaţia şi înrăutăţirea perspectivei ratingului de ţară, a condus, în ultimele luni, la diminuarea interesului investitorilor faţă de piaţa financiară românească, potrivit lui Marcus Svedberg, economist şef al East Capital.

2 afișări
Imaginea articolului Declinul indicatorilor economici a redus apetitul investitorilor pentru piaţa financiară românească

Declinul indicatorilor economici a redus apetitul investitorilor pentru piaţa financiară românească

"Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scăderea apetitului investitorilor faţă de piaţa financiară românească. Volumul mediu tranzacţionat în noiembrie a fost de 14,2 milioane de euro, faţă de 22,8 milioane de euro în luna iulie", a declarat, Svedberg, într-un comunicat.

Economistul şef al East Capital atrage atenţia asupra inflaţiei din toate statele din regiune.

"Perioada hiper-inflaţiei este demult apusă în toată Europa de Est, însă creşterea preţurilor din ultima perioadă ridică noi semne de întrebare privind nivelul inflaţiei în zonă. Deşi recentele presiuni inflaţioniste sunt problematice, e important să facem diferenţa între şocurile inflaţioniste pe termen scurt şi, respectiv, trendul general al inflaţiei pe termen lung. Previziunile privind inflaţia în 2008 nu sunt omogene în ceea ce priveşte Europa de Sud- Est şi ne aşteptăm ca inflaţia să înceapă să crească din nou în unele ţări, în timp ce va continua să scadă în altele", a afirmat Svedberg.

Creşterea preţurilor din regiune este determinată, în principal, de creştera preţurilor la alimente şi energie, economiştii apreciind că acestea sunt nişte şocuri temporare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici