Deductibilitatea ar trebui cumulată dacă unul dintre plătitori refuză să cotizeze la Pilonul III

Nivelul de deductibilitate pentru contribuţiile aferente pensiilor facultative (Pilonul III) ar trebui cumulat de unul dintre plătitori, dacă angajatul sau angajatorul refuză să cotizeze, suma anuală deductibilă ajungând astfel la 400 de euro.

14 afișări
Imaginea articolului Deductibilitatea ar trebui cumulată dacă unul dintre plătitori refuză să cotizeze la Pilonul III

Deductibilitatea ar trebui cumulată dacă unul dintre plătitori refuză să cotizeze la Pilonul III (Sursa: Mediafax Foto)

Potrivit legislaţiei, atât angajatorul, cât şi angajatul beneficiază de deductibilitate în limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit.

"Credem că o astfel de măsură ar putea stimula interesul unui potenţial client, fie angajat fie angajator, la Pilonul III. De asemenea, credem că majorarea nivelului deductibilităţii fiscale la 1.000 de euro/an ar deveni relevantă pentru participanţi", a declarat, joi, directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, prezent la un seminar de specialitate.

El a propus şi relaxarea structurii investiţionale a fondurilor de pensii facultative, prin creşterea limitelor în care sumele atrase de la clienţi pot fi alocate în diverse active.

Vasilescu a mai propus ca plata contribuţiilor la Pilonul III să fie efectuată direct de către angajat, şi nu obligatoriu de către angajator aşa cum prevede legislaţia.

"O altă propunere ar fi introducerea unei perioade minime de angajare după care contribuţia angajatorului la Pilonul III să revină participantului, respectiv salariatului. În caz contrar, suma adunată în contul salariatului care nu a respectat perioada minimă de angajare să fie împărţită celorlalţi angajaţi ai companiei", a mai spus şeful ING Fond de Pensii.

Vasilescu a estimat că numărul administratorilor autorizaţi pe Pilonul III va ajunge la 10-11 până la finele anului 2008. În prezent, pe această piaţă activează cinci societăţi care administrează şapte fonduri de pensii facultative, cu active de 17,87 milioane de le şi 60.417 clienţi.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost colectate în luna mai 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici